Kúdela se chystá očistit své jméno. Fotbalista nařčený z rasismu se ničeho nebojí a dává to jasně najevo

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
ondrej kudela slavia
Zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia.cz

Obránce Slavie Ondřej Kúdela se znovu odvolal proti rozsudku Disciplinární komise UEFA. Hráč by obviněný z rasismu a nyní se spolu se svými právníky obrátí na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS), u které doufá v úspěch.

Samotný Kúdela se k obvinění vyjádřil již dříve a chystá se očistit své jméno, protože je mu celá situace líto a rozhodně se nepřiznává k rasismu. Server iDnes.cz přinesl informace o tom, jak celá kauza postupuje.

Kúdela měl „připravené“ místo v nominaci na EURO 2021

Zastupující advokátní kancelář Urban & Hejduk vydala prohlášení, ve kterém Kúdela poslal poděkování rodině, Slavii i panu Tvrdíkovi. Nezapomněl ani na fanoušky a širokou veřejnost, která drží při něm a podporuje ho. Zamítnutí od UEFA přišlo ve středu večer po dlouhém online projednání.

„Po dohodě s klientem jsme ještě ve středu večer podali žádost o odůvodnění rozhodnutí o našem odvolání, to je podmínka pro zahájení mezinárodní sportovní arbitráže. Dnes jsme se s klientem dohodli, že tento krok učiníme,“ uvedl René Ciencala, advokát Kúdely.

CAS se kauzami zabývá klidně několik měsíců, je nemožné, aby se Kúdela EURA zúčastnil, i když mu trenér Šilhavý držel místo. Nakonec ho nahradí Michal Sadílek.

Fotbalový obránce dostal trest na deset zápasů za rasistickou urážku Glena Kamary z týmu Rangers. Teď chce hlavně očistit své jméno, je smířený s tím, že si za Českou republiku delší dobu nezahraje.

V případě už proběhlo několik výslechů svědků, mezi nimi byl i slávista Deli nebo týmový masér. Ti měli celý incident vidět. Ke kauze se vyjádřili také jazykoví experti nebo hráč Rangers Glasgow Zungu, který měl urážku zaslechnout.

Kúdela rasismus od začátku odmítá, ale přiznal nevybíravý slovník

Kamara prý od soupeře slyšel větu: „Jsi z…aná opice a víš, že jsi.“ Kúdela vše popírá, necítí se vinen z rasismu. Jeho slovník ale nebyl nejslušnější, jak přiznal. EUFA ale dala za pravdu právě Karamorovi, který také dostal trest za napadení fotbalisty Slavie. Za něj dostal třízápasovou stopku.

Jeho spoluhráč Roofe v zápase nepříjemně fauloval brankáře Koláře a byl také potrestaný – čtyři utkání se nesmí postavit na hřiště. „Uvědomuji si, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto,“ opakuje slávista již od začátku nepříjemností.

Dvě utkání si už Kúdela odpykal během čtvrtfinále proti Arsenalu, který nakonec Slavii vyřadil z turnaje. Zbývá mu ještě deset utkání – nemůže se zúčastnit pohárů ani reprezentačních duelů. Nepočítají se ale přípravná utkání s Albánií a Itálií, která nejsou zapsaná jako soutěžní.

Jako pozitivní zprávu může Kúdela brát fakt, že se mu zápasy budou odečítat, i když nebude do utkání nominovaný. „Bylo nám písemně potvrzeno, že hráč nemusí být zahrnut do příslušného seznamu hráčů národním týmem, aby mohl platně vykonat své vyloučení,“ doplnil Ciencala.

Autor: Raina Tomanová



Související články