Lékaři kritizují fanoušky, kteří vyrazili na zápas do Maďarska. Vám to přijde zodpovědné?

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Fotbal
Zdroj: Jakub Poláček / CNC / Profimedia

Čeští kardiologové nejsou dvakrát šťastní z českých fanoušků, kteří vyrazili do Maďarska na fotbalové utkání naší reprezentace s Nizozemskem. Předseda České kardiologické společnosti, MUDr. Aleš Linhart, upozornil, že naše země pandemii koronaviru nezvládla.

Jediné štěstí prý bylo to, že je náš zdravotní systém natolik robustní, aby nápor ustál. Podle Linharta jsou podobné výlety nebezpečné. Dále bylo i ze strany dalších kardiologů apelováno na Čechy, aby se v létě a v době rozvolnění chovali rozumně a raději trávili dovolenou v Česku.

Podceňování zdravotních problémů

Linhart upozornil, že kvůli pandemii koronaviru a strachu z případné nákazy doma zůstávali lidé i s infarkty, což se v následujících letech projeví explozí případů srdečních selhání.

„V září, říjnu a listopadu loňského roku jsme zaznamenali pokles pacientů v kardiocentrech, v prosinci byl propad až o sedmadvacet procent. Jednou z možností je, že řada pacientů zaměnila příznaky počínajícího infarktu za příznaky covidu, anebo se báli do nemocnice přijet,“ myslí si Linhart.

Podle předsedy České kardiologické společnosti pacienti často překonali svůj infarkt doma a nebyli včas léčeni. Právě u infarktu jde o minuty a je potřeba neodkládat akutní pomoc, která je schopná zachránit část srdečního svalu, která je infarktem ohrožená.

Toto se ovšem u některých pacientů nestalo, a doktoři tak viděli pacienty, kteří přišli o šanci nechat se včas a dobře zaléčit. Pacienti, kteří prodělali kardiovaskulární onemocnění, mají podlé lékařů vyšší riziko, že prodělají špatný průběh koronaviru.

Padesát tři tisíc diváků!

Pokud se v nemocnici objeví kardiak s koronavirem, doktoři vědí, že jeho osud nebývá dobrý. Úmrtnost nemocných je dvoj až trojnásobná v porovnání s těmi, kteří žádnou anamnézu kardiovaskulárních chorob nemají.

Linhart také dodal, že Češi, kteří dorazili na zápas do Maďarska, si hrají s ohněm. Tisíce příznivců zaplavily ulice Budapešti, kde v neděli národní tým úspěšně odehrál osmifinále mistrovství Evropy proti Nizozemsku.

Na samotný zápas do Puskás arény dorazilo třiapadesát tisíc diváků, kteří ke vstupu potřebovali negativní PCR test nebo potvrzení o dokončeném očkování. Diváci si také museli vyzvednout náramek, který byl nutný ke vstupu na stadion.

Podle odborníků návštěvníci fotbalového zápasu zbytečně riskují a mohli se na zápas podívat v přímém televizním přenosu. Otázkou zůstává, jaké budou následky nezodpovědného chování občanů, kteří si myslí, že je virus pryč.

Zdroj: Blesk.cz

Autor: František Olša



Související články