Macháček se do starobního důchodu nechystá, získal šestý triumf na Rallye Dakar ve své kategorii

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
rallye dakar
Zdroj: Shutterstock

V březnu oslaví 64. narozeniny, ale do důchodu se rozhodně nechystá. Úspěšně brázdí písčité duny v nehostinných koutech světa a se svou buginou ovládl letošní Rallye Dakar ve vedlejší kategorii lehkých prototypů. Několikrát už ohlásil konec kariéry, ale definitivně skončit ještě nechce. Promluvil o tom v rozhovoru pro Lidové noviny.

Letos získal svůj šestý triumf, a baví se tím, že příští rok pojede znovu a překoná rekord Karla Lopraise, který jich má také šest. Z výhry má velkou radost, navíc je jediný na světě, který vyhrál kategorii čtyřkolek a SSV.

V rozhovoru ohodnotil celý závod v Dakaru

Náročnost podle něj spočívala hlavně v kamenitých úsecích. „Zkrátili úseky a roviny, kde se mohlo předjíždět mezi dunovými poli a řečišti. Nebyla taková zima jako loni, takže přálo i počasí. Duny byly mokré, jezdilo se ve velkých rychlostech, to byla také změna oproti minulým ročníkům,“ uvedl Macháček.

Na Dakaru je stresující, že když je člověk první, a musí tu pozici držet, můžete se stát cokoliv i v poslední den nebo poslední kilometr. „Měl jsem dost momentů, které ovlivnily konečný výsledek. Problémy s elektronikou, dvakrát jsem dojížděl etapu bez brzd a v začátku byl problém s poloosami. V rallye se ukáže spolehlivost strojů, nejen samotná rychlost,“ rozpovídal se vítěz kategorie lehkých prototypů.

Macháček rozhodně nemá kamionové ambice, na čtyřkolku ani motorku už nemá fyzickou kondici, takže se bude raději držet ve svých kategoriích. Příští rok sám neví, jestli Rallye pojede, ale už má program na vylepšení stroje, aby mu dodal ještě větší výdrž.

Vylepšený stroj bude testovat přímo v Saúdské Arábii

Technika zůstala v zemi, takže se tam bude také testovat. Macháček s týmem si chce vyzkoušet větší rychlost na kamenitých úsecích, zjistit, co vydrží pneumatiky.

„S Buggyrou mám podepsané tři roky, takže bych se ještě jednou chtěl pokusit o nějaký dobrý výsledek. Jestli bude v Rallye Dakar i později, tak už jen jako pomocná ruka holkám Kolocovým nebo těm nejrychlejším jezdcům, kteří mají ambice,“ řekl.

Macháček o své budoucnosti mezi elitou v Dakaru

Vyjádřil se také k aféře se sexistickým podtextem mezi Alešem Lopraisem a dcerami Martina Koloce. „Nikdo nevěřil, že jsem tak sprostý. Já sám říkám, že sprostě nemluvím. Jak se baví chlapy o ženách, to víme. Stejně jako víme, jak se baví ženy o chlapech. Tohle video mělo být smazané během deseti minut a já se nechci pouštět do nějakých vyjádření a soudů.“

Potenciál Macháček vidí právě v sestrách Kolocových, které chtějí do Rallye naskočit v roce 2023. Vidí v nich potenciál a jelikož v kamionu sedí od malička, mají šanci zvládnout jet i buginou.

Autor: Raina Tomanová



Související články