Messiho kopačky, ve kterých překonal rekord, byly vydraženy za obří sumu

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Lionel messi
Zdroj: Profimedia

Někteří se rozhodli udělat něco pro dobrou věc v této poměrně složité době. Jako jeden z příkladů uvedeme kopačky fotbalové špičky Barcelony Lionela Messiho, které se vydražily za neuvěřitelných 173 tisíc dolarů.

Částka poputuje na dobrou věc, v pátek to uvedla aukční síň Christie´s. Pár bot Messiho se stal rekordmanem, co se týče prodejní ceny. Původně byly kopačky vystaveny v muzeu Nacional d’Art de Catalunya.

Nejedná se o starý pár kopaček, Messi v nich ještě v prosinci hrál

Jak uvedla CNN Sports, kopačky nejsou staré. 22. prosince v nich Lionel Messi vstřelil svůj 644. gól za Barcelonu. Překonal tak rekord, který dlouho držel Pelé.

„Boty byly do aukce vloženy za účelem získání finančních prostředků na podporu programu umění a také Univerzitní nemocnice Vall d´Hebron,“ uvedla aukční síň.

Messi obléká dres Barcelony již od svých 17 let. Na kontě má několik rekordů, které možná už nikdo nepřekoná. Jedním z nich je i počet branek za jeden klub. Vstřelením 644. gólu překonal rekord Pelého, který měl na kontě branek 643.

Jak tenkrát Messi prozradil, vůbec nepomýšlel na to, že by mohl hrát fotbal tak dlouho a v takovém klubu, natož aby překonával rekord.

Je držitelem pěti Zlatých míčů za nejlepšího fotbalistu planety

V dresu argentinské reprezentace například vyrovnal rekord Gabriela Batistuty, když v dresu nároďáku vstřelil dvanáct gólů. To se se stalo v roce 2012. Kritici tenkrát tvrdili, že Messi umí střílet góly pouze v dresu Barcelony.

Svým působením v reprezentaci je ale umlčel. Dlouhodobě je nejlepším hráčem v dějinách španělské ligy a některé jeho rekordy už půjdou jen těžko překonat, protože má před sebou ještě několik sezon.

Messimu se povedlo získat Zlatý míč FIFA čtyřikrát po sobě, a to v letech 2009 až 2012. Jedná se o nejcennější trofej pro fotbalistu a dnes již těžko budete hledat někoho, kdo bude tvrdit, že Messi není nejlepší hráčem všech dob.

Pátou trofej získal v roce 2015. Lionel Messi se dokonce zapsal do Guinessovy knihy rekordů díky počtu vstřelených branek během jednoho kalendářního roku.

Autor: Raina Tomanová



Související články