Milan Hnilička rezignoval na post předsedy Národní sportovní agentury. Odejít jsem chtěl už dříve, řekl

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
hnilicka babis tiskovka
Zdroj: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Milan Hnilička dnes na tiskové konferenci oznámil rezignaci na svou funkci předsedy Národní sportovní agentury. Po auditu ministerstva financí se zjistilo několik nesrovnalostí, které tak byly posledním hřebíčkem do rakve.

Hnilička končí kvůli časovému vytížení. V NSA zůstal podle svých slov kvůli dokončení agendy a vyplacení dotací. Potvrdil, že již rezignaci poslal premiéru Babišovi.

Pracovní vytížení a rodinný život jsou hlavními důvody, proč Hnilička končí

„Nebylo to impulsivní rozhodnutí. Přemýšlel jsem o něm dlouho, v podstatě od konce ledna,“ uvedl Hnilička, který svou rezignaci poslal dnes ráno. V lednu se totiž vzdal poslaneckého mandátu za hnutí ANO kvůli kauze oslavy narozenin Petra Bendy v Teplicích.

Jeho rezignace nesouvisí s kontrolou, jak Hnilička uvedl pro ČTK. „Ke každému bodu jsme podali vysvětlující námitky. Nemůžu předjímat. Žádné peníze se neztratily, jednali jsme hospodárně,“ vysvětlit odstupující předseda NSA.

Hnilička věří, že jeho nástupce bude pokračovat v tom, co tu začal. Některým organizacím pomohla agentura přežít, hlavně malým klubům, kterých se hodně dotkla pandemie.

Nikdy nechtěl být politikem, ale chtěl zůstat ve sportovním odvětví

„Nemyslím si, že budu dál pokračovat na politické scéně,“ řekl pro ČTK bývalý hokejový brankář Hnilička. Problémy ho pronásledovaly kvůli řízení této agentury. Kontrola ukázala několik nedostatků nejen v jejím fungování.

K již zmíněné oslavě Hnilička dodal: „Byl jsem tam poblahopřát letitému příteli, kterého znám ještě z dob, kdy jsem hrál hokej. Jsem také jen člověk, bylo to hloupé rozhodnutí.“

Hnilička mohl skončit mnohem dřív, odvolat ho mohla sama vláda. Při hlasování by zvedlo ruku hned několik ministrů, mezi nimi Hamáček nebo ministr Blatný.

Vedení Národní sportovní agentury se ujal v roce 2019. Ta měla jediný cíl – rozdělit dotace do sportu, přičemž tuto činnost měla převzít od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Babiš Hniličkovi poděkoval za dva roky práce. „Během dvou let díky své urputnosti vybojoval a vybudoval vlastně takové menší ministerstvo sportu.“

Autor: Raina Tomanová



Související články