Mistrovi světa na 100 metrů ve sprintu byl snížen dvouletý zákaz činnosti. Na olympiádě v Tokiu ale bude chybět

od Raina Tomanová
< 1 minuta čtení
Christian Coleman
Zdroj: Profimedia

Christianu Colemanovi, který je mistrem světa na 100 metrů, byl u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) snížen dvouletý zákaz činnosti o šest měsíců kvůli chybějícím testům na drogy .

Američan bude chybět na olympijských hrách v Tokiu. Ty mají začít letos v červenci. Colemanův zákaz trvá do 14. listopadu. Pětadvacetiletý sprinter může své tituly obhájit příští rok v hale i venku.

Coleman vyhrál zlato na 100 metrů v Dauhá v roce 2019

CAS „částečně potvrdil“ rozhodnutí jednotky Athletics Integrity Unit (AIU), zároveň ale zjistil, že jeho „stupeň nedbalosti je nižší“.

Coleman byl poprvé suspendován v červnu 2020, protože v prosinci předchozího roku vynechal třetí test. Suspendace byla jen prozatímní.

Světový rekordman na 60 metrů svůj první start, na který nenastoupil, nezpochybnil. Zpochybnil však neúspěch při registraci 26. dubna a neúspěch 9. prosince roku 2019.

Vyšetřování AIU přineslo informaci, že nic nenasvědčuje tomu, že by Coleman užil jakoukoli zakázanou látku. Jeho postoj k antidopingovým povinnostem ale označila za „zcela neopatrný až bezohledný“.

Sportovci jsou odpovědní za zmeškané testy

Tester musí před odjezdem počkat celou hodinu. Coleman prohlásil, že nakupuje na Vánoce asi pět minut autem od domova a že se ho tester nepokusil ani kontaktovat.

Podle pokynů pro testování mimo soutěž AIU jsou sportovci odpovědní za zmeškané testy. Měli by na smluveném místě být po dobu jedné hodiny.

CAS uvedl, že měl sprinter být ten den ve vysoké pohotovosti, vzhledem k jeho předchozím selháním ohledně testů.

„Ačkoli pravidla nevyžadovala telefonní hovor, bylo by rozumné, aby sportovec volání očekával. Je to běžná praxe u úředníků dopingové kontroly,“ uvedl CAS v oficiálním prohlášení, které poskytl stanici BBC.

Autor: Raina Tomanová



Související články