Na letní olympiádě se představí žena, která chce přepsat historii kanoistiky

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Mallory Franklin
Zdroj: Profimedia

Mallory Franklin se představí na tokijských olympijských hrách jako kanoistka v kategorii žen C1 – je to kategorie, která bude letos poprvé na olympiádě zastoupená ženami.

Od chvíle, kdy se začal slalom v kánoi jezdit na olympijských hrách v roce 1972, se jezdily pouze tři kategorie pro muže a pouze jediná patřila ženám. To by se mělo změnit.

Letos se budou moci zúčastnit muži i ženy bez podmínek

Mezi slalomovými kanoisty tak bude genderová parita, protože se budu moci zúčastnit i ženy, a to buď na kánoi, nebo kajaku. Ne každý ale má radost z toho, že budou závodit i ženy. Fraklin je tak mezi svými nazývána průkopníkem.

Již v roce 2009 byla tehdy patnáctiletá Franklin jednou z prvních, které se zúčastnily akce na mistrovství světa – i když tento sport byl zařazen jen jako ukázkový.

„Před tímto závodem jsme měly soustředění se všemi ženami C1,“ zavzpomínala si kanoistka pro server BBC Sport. Mistryní světa se stala v roce 2017.

„Pozvali nás na kurz a předtím nám dali trochu koučování. Pamatuji si, jak na nás koukali lidi, že nás sledují, jak padáme, a smějeme se tomu.“

Ženy v kategorii C1 se dlouhou dobu nebraly vážně, míní Franklin

„Hodně z toho bylo přisuzováno tomu, že dívky nebyly dostatečně silné. Všechny ostatní disciplíny by vypadaly takto, kdyby se vrátily ke svým kořenům. Každá další disciplína měla více než 30 let na to, aby se vyvinula a zdokonalila,“ řekla Franklin.

V Německu na závodech organizátoři dokonce upravili trať, aby se nemusely projíždět dvě brány, právě pro kategorii žen C1. Franklin je ale stejně projela.

V některých zemích se dokonce takové závody jezdí brzy ráno, aby se nedostaly do televizního vysílání. Kdyby byla stejná kategorie tohoto sportu zahrnuta do her již před čtyřmi lety, mohla se zúčastnit Eilidh Gibson.

Ten rok totiž vyhrála výběr, a kdyby byla muž, na olympiádu by jela. Podle jejích slov je to nespravedlivé. Jenom proto, že to tak je, neznamená, že to tak má být, říká.

„To je pro náš sport důležitý okamžik. Pokud to nebudu já, kdo to bude, bude to Mallory. Bez ní bychom neměly jako ženy příležitost a na olympiádu bychom nejely,“ tvrdí Gibson.

Autor: Raina Tomanová



Související články