Nejbohatší golfisté budou ještě bohatší. Projekt podporovaný PGA Tour sklízí kritiku

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
PGA Tour
Zdroj: Profimedia

Golfová PGA Tour čelí těžkému ospravedlnění nového programu, díky kterému jsou nejbohatší hráči ještě bohatší. Program má mezi několik nejlepších hráčů rozdělit dalších několik desítek milionů dolarů.

40 milionů dolarů se rozdělí mezi 10 golfistů, aby se odměnili právě ti hráči, kteří se pozitivně podílejí na propagaci tohoto sportu. Největší podíl, celých 8 milionů dolarů, půjde jednotlivci, který je považován za nejcennějšího.

Program byl spuštěn s cílem čelit hrozbě Premier Golf League

Premier Golf League se totiž pokouší uspořádat konkurenční turné, které bude v hodnotě několika milionů dolarů. Soutěžit by se mělo na okruhu ve stylu Velké ceny.

Jak uvedla BBC Sport, například Fred Couples vyjádřil své obavy na twitteru. „Je tu 40 milionů, o které mohou kluci hrát na PGA Tour na základě lajků a tweetů na sociálních sítích. Jde tak o tweety, které vydělávají peníze. Hodně štěstí,“ napsal na svůj profil.

Pro PGA Tour je přitom zásadní udržet si na seznamu největší jména. Golf to vždy dělal tak, že hodil peníze hráčům bez ohledu na to, kolik jich už na kontě mají.

Jedná se tak o přivýdělek především pro muže, kteří to potřebují nejméně. Právě takto by se dal nazvat příjem z tohoto projektu, který bude nyní PGA Tour podporovat.

Existuje několik samostatných metrik, které určí, jak se peníze mezi hráče rozdělí. Mezi tyto hodnoty patří například statistiky vyhledávání na internetu nebo aktivita na sociálních sítích.

Justin Rose poukazuje na to, že na americkém okruhu hrají o fondy, které jsou nafouknuté

„Vzhledem k tomu, že mediální peníze jsou v dnešní době tak astronomické, existují čtyři, pět nebo šest hráčů, kteří se používají k propagaci turnaje,“ vyjádřil se pro BBC Sport olympijský vítěz Justin Rose.

„Myslím, že jde jen o způsob, jak se hráče pokusit trochu motivovat a pomoci jim, ne že by vyloženě potřebovali peníze.“

Rose poukazuje také na to, že on samotný i jeho konkurenti na americkém okruhu hrají o nafouknuté cenové fondy kvůli dopadu Tigera Woodse za posledních 25 let.

Woods totiž generoval obrovské navýšení sponzorských i televizních práv. Například Stewart Cink si na nedávné akci Heritage připsal finanční odměnu 1,3 milionu dolarů. První titul veterána v roce 1997 měl přitom hodnotu pouze 270 000 dolarů. V témže roce Woods teprve s golfem začínal.

Woods má i po autonehodě z února velkou šanci, že bude moci z tohoto nového programu vytěžit také nějaké peníze a být stále mezi nejlepšími deseti hráči.

Autor: Raina Tomanová



Související články