O pořadatelství mistrovství Evropy ve fotbale přišlo Irsko a Baskicko

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
fotbalovy stadion
Zdroj: Profimedia

Irsko a Baskicko nebudou pořadateli mistrovství Evropy ve fotbale. Zápasy v Bilbau a Dublinu tak převezmou Sevilla a Petrohrad. Ten už patří mezi původních dvanáct pořadatelských měst. O těchto změnách informovala Evropská fotbalová unie (UEFA) na pátečním kongresu.

Důvodem, proč o pořadatelství přišlo Irsko i španělský autonomní region Baskicko, je nemožnost garantovat diváky na tribunách.

Českých týmů se tyto změny nedotknou

Bilbao a Dublin měly hostit zápasy základní skupiny E, kam patří Španělsko, Švédsko, Polsko a Slovensko. Na hřištích v těchto městech se také měla hrát semifinálová utkání.

Sevilla je mezi pořadatelskými zeměmi nováček, a tak bude hostit zápas domácího Španělska. Zbývající utkání mezi Švédskem, Slovenskem a Polskem připadne Petrohradu právě z hlediska regionu.

„Usilovně jsme pracovali s hostitelskými asociacemi a místními úřady na zajištění bezpečného a slavnostního prostředí pro pořádání turnaje. Jsem moc rád, že můžeme přivítat diváky na všech zápasech napříč kontinentem,“ uvedl Aleksander Čeferin, předseda UEFA.

Zápasy, které se měly hrát v Dublinu, chtěla převzít Anglie

Londýnské Wembley už hostí tři zápasy domácí reprezentace ve skupině D, kam patří i Česká republika, a také se zde budou hrát obě semifinále a finále.

Po Dublinu Anglii přibude pouze jedno osmifinále, tři utkání základní skupiny si převezme Petrohrad. Petrohrad podle původních plánů hostí dva zápasy ruské reprezentace proti Belgii a Finsku.

Také se zde bude konat duel mezi Finskem a Belgií a jeden čtvrtfinálový zápas. Výkonný výbor UEFA musel řešit také situaci v Mnichově, jak uvedl server iDnes.cz.

Mnichov byl třetím z dvanácti pořadatelských měst, které nemohlo zaručit, že budou v hledišti fanoušci jednotlivých týmů. Nakonec město o turnaj nepřijde.

V červnu se totiž počítá se zlepšením koronavirové pandemie, což umožní do Allianz Areny pustit asi 15 tisíc lidí. Nakonec UEFA Mnichovu pořádání turnaje potvrdila. Původně se mělo EURO konat loni, ale kvůli pandemii koronaviru bylo o celý rok odloženo.

Dlouho nebylo jisté, jestli se bude hrát ve dvanácti městech, které jsou po celém kontinentu. Radikální změny nakonec nepřišly. Do hledišť budou moci přijít fanoušci, jejich počet ale bude omezený.

Autor: Raina Tomanová



Související články