Vladimír Šmicer bude kandidovat na místo předsedy Fotbalové asociace

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
vladimir smicer
Zdroj: Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Bývalý reprezentant Vladimír Šmicer bude bojovat o místo předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR). Sedmačtyřicetiletý Šmicer oznámil kandidaturu několika serverům. Ve středu si byl jeho kandidaturou jistý také šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, který o tom promluvil v podcastu LN Arena.

Dle ČTK kandidaturu oznámili dříve také Karel Poborský, vicemistr Evropy 1996, a také Petr Fousek, který je funkcionářem.

Budeme tu mít více než dva zájemce, řekl Tvrdík

„Uzávěrka je ještě před námi. V posledních dnech jsem se sešel s Petrem Fouskem a Vladimírem Šmicrem a považuji za pravděpodobné, že Vláďa ještě kandidaturu ohlásí, takže tu budeme mít více než dva zájemce,“ uvedl šéf sešívaných pro Lidovky.

Šmicer je kandidátem iniciativy F-evoluce, která se snaží o změny v českém fotbale poté, co byl zatčen bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr.

„Vnímám podporu, necítím se jako outsider, chci vyhrát. Hlavní motivací bylo očistit prostředí. Narušit systém, přestat budovat mocenskou strukturu a zaměřit se čistě na fotbal. Věřím, že kartami zamíchám,“ prohlásil Šmicer.

Kromě jiného řekl, že mu vyjádřila podporu fotbalová Slavia a její předseda představenstva Tvrdík. Podle něj chce Slavia ve fotbale změny a vzhledem k tomu, že je Šmicer proreformní kandidát, podpoří ho.

„Dost to pro mě znamená. Mluvil jsem s řadou majitelů prvoligových i druholigových klubů. Fandí nám, chtějí změny. Středobodem je transparentnost komise rozhodčích,“ vyjádřil se bývalý slávistický hráč, který s týmem získal tři ligové tituly.

Šmicer zatím nemluvil se Spartou a Plzní

„Za F-evoluci jsme například Spartu kontaktovali několikrát, ale možnost se setkat jsme nedostali. Pořád je ale dost času. Věřím, že se s oběma kluby potkám. Myslím, že po oznámení mé kandidatury k tomu budou obě značky přistupovat jinak,“ řekl v rozhovoru pro ČTK Vladimír Šmicer.

K F-evoluci se připojil před půl rokem. S lidmi, kteří vyznávají stejné hodnoty a principy, by si mohl rozumět. Šmicer s nimi začal objíždět okresy a kraje a ví, jak si v nich momentálně stojí.

„Nikdo mě nikam netlačil. Měli jsme domluvu, že iniciativu mohu kdykoliv opustit. A stejné to bylo s kandidaturou. Uzrávalo to ve mně delší dobu. Na začátku jsem si říkal, zda to na mě není moc. Ale čím víc jsem v tom a dělám to, tím víc chci uspět a být předsedou. Nakonec šlo o logický krok, který musel nastat. Řada lidí na něj čekala. Nejen z fotbalu, ale i z komerčního prostředí,“ pronesl Šmicer.

Nový předseda se bude volit 3. června, velkou šanci kromě Šmicera mají také Fousek i Poborský. „Ani s jedním nemám problém. Co se týče politického názoru, mám určitě blíž k Petru Fouskovi. Je svým způsobem neutrální, zkušený funkcionář, je proreformní. S Karlem jsem se sešel několikrát, vídáme se. Nelíbí se mi u něj tým, který ho podporuje. Stejně tak jeho personální vize na FAČR. Moc změn tam nechce, já jsem opačného názoru,“ řekl Šmicer na adresu obou svých protikandidátů.

Autor: Raina Tomanová



Související články