Ondřej Kúdela dostal stopku na deset zápasů, Euro si nezahraje

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Kamara Kudela
Zdroj: Profimedia

Fotbalista Slavie Ondřej Kúdela si ze zápasu proti Rangers odnáší nepříjemný suvenýr. Dostal exemplární trest za rasismus poté, co slovně napadl Glena Kamaru, který si nezahraje tři zápasy.

Rozhodnutí Kúdelu zaskočilo, protože i nadále odmítá, že by měl rasistické narážky. Zvažuje odvolání. Desetizápasový trest se týká také reprezentace, tudíž obránce přijde o nadcházející Euro. Kamara kvůli fyzickému útoku na Kúdelu dostal stopku na tři zápasy.

Rangers vypadli právě se Slavií a musí zaplatit tučnou pokutu

Trest dostal také Kemar Roofe, který fauloval brankáře Ondřeje Koláře. Ten se nesmí zúčastnit čtyř zápasů pod taktovkou UEFA. Disciplinární komise UEFA skotskému klubu vyměřila pokutu přes 233 tisíc korun. Zaplatit ji musí do 90 dnů od chvíle, kdy bylo rozhodnutí zveřejněno.

Slavia sice minulý týden uvedla, že vyšetřovatel nenašel důkaz o tom, že by Kúdela slovně Kamaru napadl, i tak mu ale rasismus UEFA dle svých závěrů prokázala.

Vysoký trest samotného Kúdelu překvapil: „Jsem zaskočen, že komise UEFA dospěla k závěru, který se odlišuje od toho, co uvedl její inspektor. Podle něj totiž neexistovaly důkazy pro mé obvinění.“

Kúdela zpětně lituje toho, že za Kamarou přišel a cokoli mu řekl

„Bohužel už to nedokážu vzít zpátky. V zápase bylo mnoho emocí a je mi to líto,“ přiznal slávistický obránce, který se nařčení brání i po výsledku šetření.

„Ondrovi byl uložen trest a jako klub toto rozhodnutí respektujeme,“ napsal slávistický předseda Jaroslav Tvrdík na web klubu. „Podnikám kroky, nechceme, aby se situace kdykoliv opakovala.“ Klub odvolání nezvažuje.

Slavia se omluvila Kamarovi za to, že tato situace způsobila nepříjemnosti nejen jemu, ale celému klubu.

Tvrdík pro server lidovky.cz také řekl, že klub se chce poučit ze současné situace a navázat spolupráci s některou z protirasistických organizací. Je to pro něj příležitost, která povede k porozumění mezi lidmi u nás i v Anglii. Bude to ku prospěchu všech hráčů, fanoušků i obyvatel.

Incident se odehrál již před měsícem v zápase Slavie proti Rangers, který Slavia vyhrála a postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy. O postup do semifinále bude bojovat s Arsenalem a to již dnes večer od 21 hodin.

Autor: Raina Tomanová



Související články