Patrika Schicka na mistrovství Evropy okradli. To, co se mu stalo, nemá obdoby

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
patrik schick
Zdroj: Profimedia

Kdo sledoval fotbalové mistrovství Evropy, tak určitě ví, že český střelec Patrik Schick patří mezi jeho největší hvězdy. Ve všech odehraných zápasech včetně toho čtvrtfinálového vstřelil pět branek, Česko však vypadlo s Dánskem po výsledku 1:2.

Stejný počet branek vstřelila také světová fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo. Ten k nim ale přidal také jednu asistenci a byl vyhlášen nejlepším střelcem celého šampionátu. Fanoušci se ale ptají, proč zrovna on? Možná si nejvyšší zástupci UEFA řekli, že český hráč se přes prohru přenese, zatímco Ronaldo by se mohl rozzlobit.

Oba dali shodně pět branek, proč tedy nejsou vítězové oba?

Jak uvedl server isport.blesk.cz, možná se verdiktem inspirovali ze hry Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, kde se objevila hláška „Silnější pes m**á“. Jinak si nikdo nedokáže vysvětlit, proč Ronaldo cenu získal, ale český útočník nikoli. Možná se UEFA bojí, co by proti nim mohl Portugalec vytáhnout.

Přitom se mělo jednat o střelce, který vstřelí za celý turnaj nejvíce branek. O asistenci nebyla řeč, ale Ronaldo jednu ke gólům přidal, a stal se proto vítězem. Schick by podle mnohých názorů mohl argumentovat: „Ale já jsem dal z penalty jen jeden gól a on tři!“ Ohánět by se mohl také tím, že český národní tým se dostal až do čtvrtfinále, zatímco Ronaldo svůj mančaft dostal jen do osmifinále.

To, že padl stejný počet gólů od různých střelců, se na mistrovství Evropy stalo poprvé od roku 2000. Tenkrát se to povedlo Nizozemci Patricku Kluivertovi a Jugoslávci Savu Miloševićovi. I jim se povedlo vstřelit během turnaje pět branek. V roce 2000 se ale jednalo více férově a cenu za nejlepšího střelce získali oba.

Žádná pomocná kritéria tenkrát nebyla a všichni byli spokojení. Jak hráči, kteří cenu dostali, tak jejich fanoušci. Na letošním Euru se ale něco změnilo, a to tak, že se rozčilují nejen fanoušci, ale také hráči. Nejlepším hráčem celého turnaje se stal italský brankář Gianluigi Donnarumma.

Schick si Zlatou kopačku zaslouží, říká Petr Švancara

K celé kauze Zlatá kopačka se vyjádřil také Petr Švancara, který svými názory přispívá po celý šampionát. „Tak UEFA dala Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Ronaldovi, protože měl navíc jednu asistenci. Kdyby měl dvě žluté karty a Schick žádnou, tak by to dali Schickovi? Já s tím absolutně nesouhlasím, Schick a Ronaldo měli být vyhlášeni králi střelců oba. Patrik by tu kopačku měl jako památku na turnaj, který mu skvěle vyšel. Zasloužil by si ji stejně jako Ronaldo.“

Patrik Schick vstřelil pět branek z celkových šesti, které dokázala Česká republika na turnaji dát. UEFA v případě, že budou mít střelci shodný počet vstřelených gólů, určila další kritéria, která rozhodnou o vítězi. Tím prvním jsou již zmiňované asistence, následuje nižší počet odehraných minut, a kdyby ani to nestačilo, rozhodoval by počet gólů v kvalifikaci.

Schick se uvedl do turnaje především svým gólem, který padl hned v prvním zápase základní skupiny, kdy se Česko předvedlo proti Skotsku. Český nároďák zvítězil 2:0 právě díky Schickovi. Jeho druhá branka v utkání padla fenomenálním způsobem, kdy se Patrik trefil z téměř padesáti metrů. Skotský brankář i úspěšný český střelec se tehdy přes noc stali velkými hvězdami, i když každý z jiného důvodu.

Autor: Raina Tomanová



Související články