Pavel Řehák ze Slavie se poprvé vyjádřil ke kauze údajného rasismu

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pavel rehak
Zdroj: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

V zápase, v němž proti sobě hrála SK Slavia Praha a FC Viktoria Plzeň nechyběly kromě tří červených karet ani emoce. A to jak během utkání, tak po jeho skončení na hřišti i v útrobách stadionu. Jedním z aktérů se nechtěně stal i asistent trenéra sešívaných Pavel Řehák.

Řeháka obvinil plzeňský hráč Jhon Mosquera z rasismu. Ve stories na svém instagramu tvrdil, že jej Řehák nazval opicí, a následně dodal, že by mu nejraději rozbil obličej.

K incidentu se v pondělí vyjádřila i Viktoria Plzeň, která za svým hráčem stojí.

„Extrémně vulgární chování některých členů domácího realizačního týmu v průběhu celého zápasu i po něm považujeme za absolutně nedůstojné. Vrcholem byla situace, kdy hráč našeho klubu Jhon Mosquera odcházel do kabin a vyslechl si řadu nadávek nejen z publika, ale bohužel i z řad právě domácího realizačního týmu,“ zní část vyjádření klubu.

„Jeden z jeho členů jej podle jeho slov dokonce urazil rasisticky, na což Jhon Mosquera upozornil bezprostředně po zápase v útrobách stadionu a následně i na sociálních sítích,“ pokračuje prohlášení.

Řehák nařčení z rasismu odmítl

Vyjádření Slavie, respektive přímo Pavla Řeháka, přišlo v úterý dopoledne. Slavia jej zveřejnila na svých oficiálních stránkách a sdílela jej i na svém facebooku. Jedná se o doslovné vyjádření dotyčného, který nařčení z rasismu rezolutně odmítl.

„Plzeňského hráče Jhona Mosqueru jsem nikdy neoznačil slovem „monkey‘, ale ani žádným jiným výrazem, který by mohl vyvolat jakýkoli rasistický dojem či by měl jakýkoli rasistický podtext. V průběhu hráčské kariéry jsem působil několik let v zahraničí, mezi hráči a trenéry jiných národností a různých kultur mám mnoho celoživotních přátel, nejsem rasista a rasismus odsuzuji,“ stojí si za svým Řehák.

V médiích se přitom objevilo, že patří mezi kouče, kteří nejdou pro nadávku daleko. Tato kauza zastínila i fakt, že Plzeň v utkání dostala tři červené karty za hrubé fauly a dohrávala v osmi. Jedním z držitelů červené byl právě Mosquera.

Mosquera prý lže

„Pokud Jhon Mosquera tvrdí ve svém příspěvku na Instagramu, který stáhl několik minut po jeho zveřejnění, že jsem ho označil slovem ‚monkey‘, tak bohužel lže. Neudělal jsem to, a protože jsem se k němu v průběhu zápasu nikdy nepřiblížil na bližší vzdálenost než cca 15 metrů, pak pokud bych to skutečně udělal, tak by takovýto můj výraz nejen zachytily kamery nebo ruchové mikrofony, ale velmi dobře by jej také museli slyšet mí kolegové na lavičce a v mém bezprostředním okolí,“ přidal Řehák své argumenty.

Mosquera skutečně svůj příspěvek během pár minut stáhl, objevil se na jeho instagramu ve stories společně s Řehákovou fotografií.

Asistent trenéra Trpišovského je připraven se vůči nařčení z rasismu bránit i nadále. Ve svém prohlášení nevyloučil ani soudní cestu.

„Pokud by Jhon Mosquera či kdokoli jiný i po opadnutí vášní po zápase Slavia – Plzeň nadále tvrdil, že jsem se dopustil vůči němu či komukoli jinému jakéhokoli rasistického výroku, budu se proti takovémuto tvrzení, které poškozuje mne i mou rodinu, bránit soudně.“

Zdroj: SK Slavia Praha, Facebook

Autor: Marek Slanina



Související články