Penalta pro Pardubice? V zápase se Spartou jeden z momentů, který rozhodl

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Pavel Vrba
Michal Beranek / CNC / Profimedia

Podle Sparty se penalta vůbec neměla kopat. Šlo o moment, který fotbalová liga dlouho neviděla, navíc z něj je i videozáznam. Sparta kvůli tomu ztratila zápas a zuří.

Mluvčí pražského klubu Ondřej Kasík oznámil: „Trenér Vrba se nebude vyjadřovat k několika sporným momentům, klub bude zvažovat další postup.“ Ve 28. kole se utkala Sparta proti Pardubicím na stadionu v pražském Ďolíčku, kde hrají Východočeši své domácí zápasy.

Zápas skončil 2:2, ale předcházelo mu několik situací, které jsou v rozporu s pravidly

Sparta ztratila dvougólový náskok i díky nařízené penaltě, která se podle hráčů vůbec neměla kopat. Fotbalisté Pardubic nejprve snížili nepříznivý stav díky hrubé chybě sparťanského brankáře Nity. Bod navíc pak získali za faul, který vůbec neproběhl.

Pardubický Tomáš Čelůstka se napřahoval ke střele, už byl ve vápně, ale promáchl a navíc se svalil na zem. Podle toho, co je vidět na videu, tak nesimuloval.

Vedle něj ale běžel sparťanský Tomáš Wiesner. Aby ho netrefil při výkopu, stáhl nohu, ale už se na nohou neudržel, koordinačně to neustál a upadl.

Rozhodčí Miroslav Zelinka posuzoval situaci asi dvě vteřiny, nakonec se rozhodl trestat „faul“ pokutovým kopem. Z televizních záznamů je ale jasné, že Wiesner nefauloval, ke kontaktu jeho pravé nohy s levačkou Čelůstky vůbec nedošlo.

Je to chyba, která stála Spartu nejen tři body. U videa při zápase seděla asistentka Jana Adámková.

„Nevím, jestli má smysl to komentovat,“ kroutil nevěřícně hlavou kouč Pavel Vrba v rozhovoru pro O2 TV. Nakonec se ke sporným momentům nevyjádřil ani na tiskové konferenci.

Sparta měla zápas pod kontrolou pouze v prvním poločase

Mluvčí Sparty řekl, že klub zváží další kroky a velmi pravděpodobně se k celé situaci vyjádří. Na tiskové konferenci tak padly pouze otázky, týkající se přímo průběhu hry.

Pokutový kop nařízený na konci prvního poločasu pro Spartu byl odpískán podle pravidel. Domácí Cadu míč odkopával z vápna, rozmáchl se a jeho ruka se dotkla obličeje Matěje Polidara, který mu chtěl bránit ve hře.

Zelinka nakonec nechal hru pokračovat, poté se podíval na video a změnil rozhodnutí. Sparta ještě ke konci první poloviny vedla 2:0. Po přestávce ale začala hrát úplně jiná Sparta, hráči dělali hrubé chyby a o svůj náskok přišli.

Trenér Vrba se na rozhodčí nevymlouval: „Pokud dostanete lacinou branku, s týmem to zamává. Byla to obrovská rána, ale zavinili jsme si to sami.“

Autor: Raina Tomanová



Související články