Penaltový rozstřel ovládly Švýcarky, české fotbalistky se na Euro nepodívají

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
zensky fotbal svitkova
Zdroj: Profimedia

České fotbalistky se na první velkou akci, kterou mělo být mistrovství Evropy, bohužel nepodívají. Svěřenkyně trenéra Karla Rady prohrály na venkovním hřišti v odvetném zápase play-off se Švýcarskem 2:3 na penalty.

I ve Švýcarsku utkání skončilo stejně jako v Chomutově po dvou poločasech 1:1. Skóre otevřela Kateřina Svitková v 51. minutě, za osm minut už ale bylo vyrovnáno zásluhou střídající Coumby Sowové.

Českým fotbalistkám nestačily na postup ani tři pokusy

V tomto zápase měly historicky k postupu nejblíže. Při obou předchozích zápasech v play-off v roce 2005 a 2009 totiž nestačily na italský tým.

Odveta se Švýcarkami se tentokrát hrála na hřišti Thunu na umělé trávě. Zápas měl podobný průběh jako ten domácí v Chomutově. Radovy svěřenkyně otevřely skóre zápasu v 51. minutě, kdy se střelou zpoza vápna prosadila Svitková.

Záložnice West Hamu a také nejlepší česká fotbalistka roku otevřela skóre také v prvním zápase, kdy proměnila penaltu ve 49. minutě.

Švýcarky byly v tomto zápase favorizované a srovnaly dříve než v prvním duelu. Střídající Sowová byla na hřišti asi tři minuty, když se dostala za obranu a na hranici vápna vystřelila do opuštěné branky. Gólmanka Votíková totiž zrovna vybíhala, takže švýcarská střelkyně neměla problém ji překonat.

Do konce utkání švýcarské družstvo dominovalo, ale hráčky si nevytvořily moc šancí, a zápas tak musel pokračovat prodloužením. Svitková v něm trefila z přímého kopu horní část břevna.

V penaltách dvakrát Češky nastřelily brankovou konstrukci

Pokutové kopy měly Češky výborně rozehrané, první dvě švýcarské hráčky totiž selhaly. Ve čtvrté sérii ale Martínková trefila jen tyč a v páté Svitková jen břevno. To rozhodlo o tom, že naše reprezentantky nepostoupily.

Český tým tak nedokázal oplatit Švýcarsku dvě porážky z předchozí kvalifikace na Euro. Výběr ze Švýcarska se může tedy těšit již na druhou účast na mistrovství Evropy za sebou, tento šampionát bude příští rok hostit Anglie.

Autor: Raina Tomanová



Související články