Po jediné sezoně odchází z hokejové Sparty trenér Hořava. Chce do zahraničí

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Miloslav Horava
Zdroj: Dominik Bakeš / CNC / Profimedia.cz

Kouč Miloslav Hořava se rozhodl odejít z týmu HC Sparta Praha po výhře Prezidentského poháru pro vítěze základní části. Sparta nakonec v extralize získala třetí místo po vyřazení v semifinále.

U týmu ale nadále zůstává Josef Jandač. Hořava se chce uplatnit v zahraničí, s klubem i Jandačem se na všem domluvil.

Hořava ví, že venku nemusí uspět, konkurence je veliká

„Budu se snažit jít ven. Šance je hrozně malá, ale zkusím to. Takových trenérů, jako jsem já, jsou venku mraky. Ve svém věku (59 let) mám poslední šanci se vůbec někam dostat. Pokud to vyjde, budu rád, jinak se nedá nic dělat,“ prozradil v rozhovoru pro deník Sport Hořava.

Ten má za sebou trenérské zkušenosti ze švédského MODO Hockey a německého Wolfsburgu. Letošní sezona ve Spartě pro něj byla hodně unikátní.

„Jsem si jistá, že s odstupem pár dní ji budeme hodnotit jako úspěšnou. Na tom mají velký podíl oba trenéři. Odchod Hořavy nám radost neudělal, ale musíme mu poděkovat za dosavadní práci a popřát mu hodně štěstí,“ uvedla generální ředitelka klubu Barbora Snopková Haberová.

Jak bude vypadat následující sezona a její obsazení střídačky, Sparta zatím neřekla. Jandač by se rozhodně měl stát součástí týmu trenérů.

„Chceme pokračovat v práci, abychom získali mistrovský titul. S Pepou Jandačem jednáme,“ prozradil sportovní ředitel Petr Ton.

Hořava je mistrem světa z roku 1985. Jandačovi jsem jen pomáhal, řekl

„Pepa zůstává u týmu a to je důležité. Kdyby tu nebyl on, sezona by nebyla takto odehraná. Většinu práce udělal on, já mu jen pomáhal. Zná všechny hráče, Spartu, je to výborná organizace.“

Miloslav Hořava má na kontě také 85 zápasů v NHL, kdy oblékal dres New York Rangers. Ve Spartě působit již v roce 2010, vedení převzal v loňském únoru, kdy byl odvolán Uwe Kruppa. Sparta chtěla naplnit ambice a vyhrát mistrovský titul, na který čeká od sezony 2006/2007.

V play-off sice Sparta dotáhla v semifinále s Libercem manko 0:3 na zápasy, v sedmém rozhodujícím duelu padla 1:2 a její naděje se rozplynuly.

Hořavovi vadí, jak to v českém hokeji funguje, nechce toho být součástí

Hořava ale v českém hokeji skončil i z jiného důvodu. Rozzlobil ho dodatečný trest pro Davida Němečka, který tak nemohl do rozhodujícího zápasu zasáhnout.

Viděl za tím kamarádskou pomoc trenéru Patrikovi Augustovi z Liberce, kterou mu poskytl šéf disciplinární komise Viktor Ujčík.

„Uznal bych, že je Liberec lepší, kdybychom prohráli normálně. Ale tohle mělo vliv na nás všechny, promítlo se to na nás, i když jsme si řekli, že tomu nepodlehneme.“

Celkově je bývalý kouč Sparty nespokojený s tím, co se v českém hokeji děje. „Proto je ten hokej tam, kde je. Je to pořád stejný dvacet let. Už v minulosti jsem o tom chtěl mluvit a tentokrát jsem velmi kritický. Nic se neděje a mě to nebaví,“ nebral si servítky především se špatnými rozhodnutími v zápase Mladé Boleslavi proti Třinci, který nezvládli rozhodčí.

Autor: Raina Tomanová



Související články