Počet sportovců na jednom místě se zvýší. Máme informaci o tom, kdy bychom mohli do sportovních hal

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
sportovani
Zdroj: Shutterstock

V pondělí by se měl projednat návrh, který umožní sportovcům uvnitř sdružovat se až ve třiceti lidech. Otevření hal by pomohlo nejen kolektivním sportům, ale například gymnastice.

Na schůzce se již sešli Milan Hnilička, který zastupuje Národní sportovní agentury, premiér Andrej Babiš a také hygienička Pavla Svrčinová. Jednali právě o možnosti zvýšení počtu sportovců uvnitř hal.

Venku by se mohly pohybovat skupiny až padesáti lidí

Podle ČTK návrh počítá s tím, že od posledního květnového dne by se uvnitř mohlo sejít až sto sportovců a venku skupiny dokonce po 200 lidech. Amatérské soutěže by se měly znovu rozběhnout.

Nesmí se ale zhoršit epidemiologická situace. „Když se čísla nakažených nezhorší, v pondělí by takový návrh mohla schválit vláda. Jde hlavně o děti, takže jsem rád, že se dohodli a my se budeme pomalu vracet k normálnímu životu,“ napsal premiér na svůj twitterový účet.

Amatérský sport na velké uvolnění teprve čeká. Vnitřní sportoviště jsou stále nevyužita, uvnitř mohou být dvě osoby plus trenér. Od příštího pondělí se počet zvýší na 10, ale sportovci se budou muset pohybovat po dvojicích.

Venku se nyní mohou scházet početnější skupinky. U některých sportů je téměř nemožné trénovat venku, například badmintonisté mají velké problémy, zvlášť při větrném počasí.

Špatná situace se týká také hokeje. V okolních zemích, například ve Finsku nebo Německu, mohly mladé naděje trénovat po celou dobu epidemie, dokonce se odehrály i zápasy. V Rakousku mohou od začátku trénovat hokejisté od 12 let.

Ztrátu už nelze dohnat, říká Michal Ježdík

Ježdík na schůzce zastupoval basketbal, který je na tom podobně jako hokej. „Dostali jsme se v mládežnických kategoriích do deficitu více než 400 tréninkových jednotek a v nižších desítkách počtu utkání. Tuto ztrátu v některých věkových kategoriích už nikdy nedoženeme,“ uvedl v podkladech pro jednání s Babišem.

S výsledky jednání byl spokojený také Milan Hnilička. Poděkoval premiérovi i hlavní hygieničce za vstřícnost. Pro hokej i ostatní sporty je klíčové, že vláda projedná plán s konkrétními požadavky a otevřou se vnitřní sportoviště.

Sport ale ještě nemá vyhráno. Epidemiologická situace se musí nadále zlepšovat, ale v cestě za otevřením může být i skupina MeSES, která rozvolňování sportu nepodporuje. Ministr zdravotnictví Arenberger ale na názor skupiny často dá.

Autor: Raina Tomanová



Související články