Pohárová sezona byla pro Slavii i přes konec v Evropské lize úspěšná. Vydělala si stovky milionů

od Raina Tomanová
< 1 minuta čtení
SK Slavia Praha
Zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Fotbalová Slavia dostane přes 400 milionů korun. Účinkováním v pohárech si vydělala již 390 milionů korun. Další peníze přibudou za marketingová práva.

Pražský klub ve čtvrtek vypadl ve čtvrtfinále Evropské ligy, kdy nestačil na londýnský Arsenal 0:4. Nejvyšší částku přitom Slavia inkasovala hned v úvodu sezony za vypadnutí v předkole Ligy mistrů s dánským Midtjyllandem. Fixní bonus činil pět milionů eur, téměř 130 milionů korun.

Díky postupům v Evropské lize si Slavia připsala tučný balík

Za případný postup do základní skupiny uděluje UEFA odměnu 396 milionů korun. Pražané se dostali do základní skupiny Evropské ligy a za účast si připsali téměř 76 milionů.

Za každou ze čtyř výher poté získali 59 milionů korun. Druhým místem si pražský klub vydělal 13 milionů, stejně jako za to, že se zúčastnil vyřazovací fáze.

Když Slavia postoupila přes Leicester, slávisté si vydělali 28,5 milionu. Následně se jim podařilo přejít přes Glasgow Rangers, čínž získali téměř 39 milionů.

Když by se pražským hráčům podařilo zvítězit také nad Arsenalem, získali by finanční injekci 62,3 milionů. První zápas dopadl remízou 1:1, domácí odveta ale skončila pro Slavii debaklem.

Ostatní kluby za Slavií finančně zaostávají

Do částky se počítají také finance v hodnocení klubového koeficientu za posledních 10 let. Částka činí 30 milionů korun a dělí se na jednotlivé akce. Slavia si připsala šestnáctinásobek hodnoty 71 430 eur.

Do celkové sumy se ještě promítnou příjmy z marketingových práv a tak se vyšplhá až na 400 milionů.

České týmy v této sezoně poháru za sešívanými výrazně zaostávají. Sparta získala „pouze“ 170 milionů, Liberec se stal třetím zástupcem v základní skupině Evropské ligy a na konto si připsal 145 milionů.

Český rekord ale drží fotbalová Plzeň, která v sezoně 2018/2019 díky účasti v prestižní Lize mistrů vydělala celkově asi 800 milionů korun. Informace poskytl server ceskenoviny.cz.

Autor: Raina Tomanová



Související články