Pokud se na hřišti objeví rasismus, soupeř Čechů odejde ze hřiště. Co dalšího řekl nizozemský kapitán?

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
fotbalova reprezentace
Zdroj: Karel Kopac Karel Kopáč / CNC / Profimedia

Nedělní soupeř fotbalistů Česka neřeší před osmifinálovým zápasem jen to, jak se proti českým hráčům bránit nebo jim vstřelit branku. V nizozemské kabině právě rezonují jiná témata, a to rasismus, politika i podpora hnutí LGBT+. Informaci přinesl web iDNES.cz.

Kapitán Nizozemců Georginio Wijnaldum si nechá kapitánskou pásku žluté barvy tentokrát na hotelu a místo ní si navlékne duhovou, která bude obsahovat nápis „One Love“. Podobnou mohli fanoušci vidět i na paži německého brankáře Manuela Neuera v zápase proti Maďarsku.

Maďarská vláda schválila novelu zákona o pedofilii

Neuer a další se barvami duhy rozhodli podpořit hnutí LGBT+. Je to hlavně proto, že maďarská vláda minulý týden schválila novelu zákona o pedofilii. Navzdory hlasitým protestům byly zakázány i debaty ve školách na téma homosexualita nebo změna pohlaví.

Maďarsko patří mezi pořadatele evropského turnaje. Tři utkání ze skupiny F už jsou odehraná, počtvrté a naposledy si v Puskás Aréně zahrají Nizozemci právě proti Čechům. Stadion se může naplnit až 60 tisíci fanoušky.

Česká reprezentace se na rozdíl od Nizozemců soustředí pouze na fotbal a taktiku, jak nad soupeřem zvítězit. Během tiskové konference však Wijnaldum dokonce otevřel téma rasismu. Reagoval tím na události ze zápasů, které se již v Budapešti odehrály. Při nich byli někteří fanoušci obviněni z rasistického chování.

Je nutné, aby kroky učinila Evropská fotbalová unie

Stalo se tak při zápasech domácích s Portugalskem a Francií. Nizozemský kapitán tak nahlas přemýšlel, co by udělal, kdyby se něco takového stalo i během zápasu s Českem. „Dříve jsem naznačoval, že odejdu ze hřiště. Ale to se mi to říkalo lehce, protože jsem na tenhle problém nikdy nenarazil.“

„Ale poté, co se to v Budapešti stalo, jsem o tom začal velmi důkladně přemýšlet. Gini, v Maďarsku můžeš hrát osmifinále, co uděláš, když se to stane? Co když budeš hrát proti papírově slabšímu týmu a ti fanoušci vědí, jak na tebe. Vědí, jak nás přimět, abychom odešli ze hřiště a zápas prohráli. Jak se zachováš?“

Kapitán Nizozemska vyzval představitele UEFA, aby potřebné kroky učinili sami, pokud se bude situace s rasismem opakovat i v neděli. Zatím si situaci může jen představovat, sám by zřejmě odešel za rozhodčím. Není si ale jistý, jaká by byla jeho reakce přímo při zápase, když se soustředí na fotbal.

„Nikdy jsem to sám nezažil a doufám, že ani nikdy nezažiju. Ale když se to stane, musí jednat UEFA. Měla by hráče chránit, a ne to nechávat na nich. Musí si uvědomit, že pokud reagovat nebude, dává do rukou hráčů velkou odpovědnost,“ myslí si Wijnaldum. Nebylo by to poprvé, co hráči ze hřiště odejdou. Pokud budou mít podporu rozhodčích, nebo odejde i soupeř, bude to pro ně snazší.

Zdroj: iDNES.cz

Autor: Raina Tomanová



Související články