Případ Neymar: Je hráčem světové úrovně, nebo se jen předvádí?

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Neymar
Zdroj: Profimedia

Existuje jiný, špičkový fotbalista, který je stejně uctíván jako útočník Paris Saint-Germain? Neymar je jedním z nejtalentovanějších hráčů své generace, v rodné Brazílii je ikonou.

Zároveň patří mezi nejdražší hráče ve fotbalové historii. V očích některých lidí je ale fotbalista primadona a rád se předvádí. I když ale zrovna nemá dobrou sezonu, představuje tento hráč pro ostatní týmy hrozbu.

Jak vnímají tuto fotbalovou hvězdu média?

Tým Paris Saint-Germain se v prvním sefiminále Ligy mistrů postavil proti Manchesteru City a BBC Sport přinesla k tomuto zápasu zajímavý rozhovor s novináři Guillemem Balagueem a Julianem Laurensem.

Neymar si bohužel kvůli poraněnému kotníku a stehnu letos několik zápasů nezahrál. I tak ale za PSG dokázal vstřelit 14 branek a připsal si také devět asistencí.

Pro City může být znepokojivé, že Neymar vykazuje známky vrcholové formy a kondice v takový čas, aby klubu pomohl získat trofej. PSG ve čtvrtfinále Ligy mistrů totiž vyřadilo Bayern Mnichov.

Neymar byl vidět v obou vzájemných zápasech. V Německu PSG vyhrálo 3:2 a na výsledku se tento hráč podílel dvěma asistencemi. V odvetném duelu si mohl připsat bodů mnohem více, ale za Bayern chytal skvělý Manuel Neuer.

„Udělal tolik magických věcí,“ vyjádřil se k brazilskému útočníkovi Guillem Balague. „Jsme v době, kdy se očekává, že se z hráčů stanou roboti. S Neymarem se vám to ale nepovede.“

Hráči PSG pořád čekají na svůj první titul v Lize mistrů

Stejně jako Manchester City i PSG stále čeká na svůj první pohár Ligy mistrů. Loni se sice hráči dostali do finále, ale titul nakonec nezískali navzdory tomu, že mají četné výdaje na hráče, které do týmu nakoupí.

Francouzský klub navíc odmítl spoluúčast v evropské Superlize, která se nakonec krátce po svém založení ani nerozjede. V očích mnoha fanoušků tak klub ještě stoupl.

„Všechny peníze pocházející z katarského vlastnictví byly od převzetí vnímány a víme, že velké tradiční kluby jako Bayern, Juventus a Real Madrid tak stojí proti PSG a Man City,“ uvedl pro BBC Sport další novinář Julian Laurens.

„Ale myslím si, že když sledujete, jak hrají Kylian Mbappé a Neymar, zejména Neymar ve dvou zápasech proti Bayernu, vidíte týmového ducha, bojovného ducha, kterého mají. Pochettino je také velmi sympatický trenér. To také pomohlo.“

Vždy se najdou tací, kteří vždy budou brazilského útočníka kritizovat. Někteří ho vnímají jako hromosvod pro to, co je vidět na hřišti. Najdou se i tací, kteří nemají rádi nejen Neymara, ale i celý klub PSG.

Pokud se však Neymar dostane k míči, dokáže věci, které umí jen Lionel Messi. Ať je tím, čím chce být, je to Brazilec, a pro Brazilce znamená být fotbalistou to, že když je na hřišti, jeho úkolem je předvést show.

Autor: Raina Tomanová



Související články