Proč se projekt Superligy vůbec nerozjel? A změní se evropský fotbal?

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
superliga demonstrace
Zdroj: Profimedia

Po založení Superligy netrvalo ani dva dny, a kluby se ze soutěže odhlásily a projekt tím vlastně skončil. Oficiální rozhodnutí nepodaly pouze dva kluby, Barcelona a Real Madrid.

Největší kluby Evropy se před týdnem rozhodly opustit Ligu mistrů a soutěžit právě v Superlize. Nakonec se ale k nevoli fanoušků, politiků i veřejnosti rozhodly tuto novou soutěž opustit. A to po méně než 48 hodinách.

Zakladatelé měli očekávat, že nastanou problémy

Problémy začaly hned poté, co byl projekt představen. Fanoušci, politici i široká veřejnost tento krok kritizovali. Zakladatelé Superligy reagovali na negativní názory velmi pozdě.

Vedení všech dvanácti klubů nepodalo žádné prohlášení ani rozhovory, ačkoliv byla Superliga těsně před rozpadem. Jak uvedla BBC Sport, projekt odsoudili i premiéři a prezidenti, ale také britský princ William.

Mezi důvody, proč Superliga skončila, patří také názor, že se vedení klubů nelíbilo, jak UEFA vede Ligu mistrů, a kluby si tedy nemyslí, že v dnešní době přináší tato soutěž dost kvalitních a atraktivních her.

Představitelé Superligy uvedli jako důvod, proč tento projekt rozjet, to, že se díky němu vydělá více peněz a zvýší se počet fanoušků, protože soutěž bude nová a neokoukaná.

Není pochyb o tom, že fotbal potřebuje podstatné úpravy, a to nejen na evropské úrovni. Nakonec mezi sebou ale bojují představitelé stávajících organizací a zakladatelé Superligy. Mezi ně patří Andrea Agnelli nebo Ed Woodward.

Šéf UEFA Čeferin nazval Agnelliho lhářem a hadem

Pokud by se kluby rozhodly pokračovat v projektu, Liga mistrů by ztratila svůj potenciál, a totéž  platí také pro Premier League.

BBS Sport uvedla prohlášení Christiana Purslowa, výkonného ředitele klubu Aston Villa, který uvedl: „Teoreticky by kluby mohly být vyloučeny z Premier League, ale nikdo nechce poškozovat kluby ani soutěž.“

Fanoušci některých klubů se dokonce pustili do demonstrací, například před stadionem Chelsea protestovali fanoušci londýnského klubu proti tomu, aby klub opustil Ligu mistrů, a před tréninkovou základnou Manchesteru United se také objevila menší skupinka, která chtěla docílit téhož.

V každém případě jde o peníze. Majitelé anglických klubů chtějí do fotbalu přivést nejen další fanoušky, ale také více peněz. Projekt ale nakonec jisté změny přinesl. Někteří vrcholní představitelé zapojených klubů totiž už měli, případně ještě mají, podle informací různých zahraničních serverů ve své funkci skončit.

Autor: Raina Tomanová



Související články