Protesty a demonstrace jsou na olympijských hrách zakázané. Sportovci svůj názor mohou vyjádřit jinak

od Raina Tomanová
< 1 minuta čtení
tokio
Zdroj: Shutterstock

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ve svém prohlášení uvedl, že k rozhodnutí pokračovat v zákazu pravidla 50 dospěl po téměř ročním procesu s více než 3 500 sportovci.

Podle průzkumu většina sportovců uvedla, že se nehodí předvádět nebo vyjadřovat svůj názor na hřišti (70%), na oficiálních ceremoniálech (70%) nebo na pódiu (67%). Cílem výzkumu bylo zapojit sportovce a vyslechnout si jejich názory na nové i stávající příležitosti.

Pravidlo 50

„Chceme zesílit hlasy sportovců a najít další způsoby, jak podpořit hodnoty olympijských her a sportu. Tato konzultace byla pro nás velmi důležitým procesem a je součástí pokračujícího dialogu s komunitou sportovců. Jsou potěšeni, že MOV plně podpořila naše návrhy,“ řekla pro CNN Sports předsedkyně komise sportovců MOV Kirsty Coventry.

Zahájení olympijských her v Tokiu je naplánováno na 23. července. Pravidlo 50 stanovuje: „Na jakýchkoli olympijských místech nebo v jiných oblastech není povolena žádná demonstrace ani politická, náboženská nebo rasová propaganda.“

Pravidlo se snaží zajistit, aby se OH zaměřovaly na výkony sportovců, jednotu a univerzálnost

Sankce pro sportovce, kteří toto pravidlo poruší, budou posuzovány případ od případu. Minulý měsíc totiž oznámil olympijský a paralympijský výbor USA, že sportovcům z Ameriky bude povoleno držet pěst, klečet a nosit oblečení, kterým podpoří rasovou a sociální spravedlnost.

Mohou však své názory vyjádřit i alternativními způsoby. Jak je uvedeno v prohlášení: „Je důležité chránit sportovce před možnými důsledky umístění do pozice, kde mohou být nuceni zaujmout veřejné stanovisko k určité domácí nebo mezinárodní otázce, bez ohledu na jejich víru.“

Politická neutralita olympijských her je způsob, jak chránit sportovce před politickými zásahy nebo přímo vykořisťováním. Kvalitativní i kvantitativní zjištění naznačila, že většina sportovců chce hřiště, pódia i ceremonie chránit.

Autor: Raina Tomanová



Související články