„Raději mrtvá, než rudá,“ prohlásila šampionka UFC Rose Namajunas

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Rose Namajunas
Zdroj: Profimedia

Tímto prohlášením vzbudila Rose Namajunas emoce, protože slovy zasáhla svou soupeřku z Číny, s níž zápasila na turnaji UFC 261. Čang Wej-li je šampionkou světové organizace UFC.

V zápase zvítězila Rose už po minutě a osmnácti vteřinách. Poslala své soupeřce omračující kop do hlavy, který rozhodl o jejím vítězství. Namajunas předvedla knockout, který se zařadil mezi nejhezčí za posledních několik zápasů.

Za úder si vysloužila odměnu v hodnotě padesát tisíc dolarů

Čínské bojovnici tak překazila vítěznou sérii. Čang Wej-li prohrála teprve podruhé v kariéře, poprvé po sedmi letech. Namajunas ve svých 28 letech získala titul slámové váhy do 52 kilogramů.

Emoce neskrývala ani po zápase, kdy měla radost z šampionského pásu i z toho, že naplnila své poslání a politicky se vymezila.

Její rodina celý život bojovala s komunistickým režimem Sovětského svazu. Namajunas vyrůstala v Milwaukee, ale nikdy nezapomněla na rodinnou minulost.

„Raději mrtvá, než rudá,“ zdůraznila v průběhu dubna heslo z doby studené války. „Čang je rudá, pro mě boj za svobodu znamená obrovskou motivaci.“

Americká zápasnice svůj postoj vysvětlila, prohlášení přinesl server idnes.cz: „Necítím k ní (čínské soupeřce Čang) nenávist, nic osobního, ale ona zastupuje něco, proti čemu bojuju. Připomněla jsem si, odkud má rodina pochází, čím si musela projít.“

Pro bojový sport se rozhodla, aby mohla bojovat za svobodu

I sama čínská bojovnice Čang Wej-li na tento názor reagovala: „Že jdeš s někým bojovat, ještě neznamená, že musí být tvým nepřítelem. Díky boji se můžeme poznat, naučit se toho hodně o sobě a třeba se stát přítelkyněmi. Rose si zaslouží můj respekt i úctu.“

Namajunas po zápase s Čang opět dosáhla vrcholu. Poprvé si pás oblékla v roce 2017, kdy sice byla v zápase outsiderem, ale dokázala knockoutovat Joannu Jedrzejczyk, proti stejné soupeřce pak dokázala vítězství obhájit.

V roce 2019 prohrála s Jessicou Andrade, která s ní hodila na zem hlavou napřed. Cestu za odvetou ale Namajunas zkomplikovala pandemie koronaviru.

Během ní totiž zemřely její dvě blízké osoby a kvůli tomu odstoupila a zápas proti Andrade posunula na červenec 2020, i když původní termín byl květen.

Namajunas v pandemii nevěřila jen do té doby, než její blízcí zemřeli. „V epidemii jsem nevěřila, než mi kvůli ní zemřeli dva blízcí lidé z rodiny. Nejdřív bylo vše dobré, jenže pak covid udeřil, zničehonic museli na ventilátory a krátce nato zemřeli,“ řekla šampionka UFC.

Autor: Raina Tomanová



Související články