Rasismus se dotýká i kriketu, zní z Anglie. Problematické je i použití zkráceného jména

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Kriket
Zdroj: Profimedia

Přední kriketový novinář uvedl, že anglický kriketový tým neprokázal úctu všem, kteří se stali oběťmi rasistických útoků a nepoklekli před zápasem během protestů hnutí Black Lives Matter. Rasismus je problémem i v tomto sportu, tvrdí.

Stát se tak mělo loni v létě. Editor kriketového almanachu Wisden Cricketers´ Almanack Lawrence Booth napsal, že tento sport „ztratil nervy“.

Anglie i všechny kriketové týmy poklekly 8. července 2020 poté, co zemřel George Floyd v rukách amerického policisty.

Projev pronesl bývalý hráč kriketu a komentátor Michael Holding

O případu věděl během několika hodin celý svět, který se proti chování policisty začal bouřit a pořádat demonstrace. Emotivní projev pronesl bývalý západoindický hráč kriketu Michael Holding, který přiznal zkušenosti s rasismem.

„Pokud jste nebyli bílí, trpěl jste. Pravidla byla jednoduchá. Kriket jako sport chvíli dělal správnou věc. Pokud ale reakce na rasismus spočívá spíš v účelnosti než v odmítnutí, prohraje každý,“ napsal Booth do 158. ročníku almanachu.

Almanach je kriketová referenční kniha, která se vydává každý rok. Dříve byla označována jako „bible kriketu“. Zmiňují se v ní nejlepší hráči světa, již druhý rok po sobě byl jmenován jako přední hráč kriketu na světě Ben Stokes.

Kriket má obrovské základny fanoušků v Indii, Jižní Africe nebo Karibiku

Kriket pochází původně z Velké Británie, ale je populární na celém světě. Mnoho fanoušků má tento sport také v zemích Commonwealthu.

Booth v knize uvedl několik případů údajného rasismu v Anglii, který se měl dotýkat i pálkařů z Indie. Mezi rasismus řadí například i použití jiného jména, protože původní je „moc složité“.

S takovým chováním se setkal Cheteshwar Pujara, který v roce 2018 uvedl, že mu jeho kolegové z klubu Yorkshire County říkali „Steve“ místo toho, aby ho oslovovali jeho jménem.

„Rasismus nemá ve společnosti ani ve sportu místo. Výroky našeho bývalého hráče bereme velmi vážně a začalo vyšetřování nezávislé právnické firmy,“ vyjádřil se k situaci klub.

„Je to velmi důležité vyšetřování pro klub i sport celkově. Proběhne úplný a důkladný proces, ke kterému se vyjádříme,“ řekl pro CNN mluvčí klubu Yorkshire.

Kriketová rada Anglie a Walesu v návaznosti na Floydovu smrt oznámila nový antidiskriminační kodex chování profesionální hry, který má „bojovat proti diskriminaci a podpořit větší začlenění“.

Autor: Raina Tomanová



Související články