Rogliče o červený dres připravil Carapaz. Obávaný kopec na Angliru nejrychleji vyšlápl Carthy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
primoz roglic
Zdroj: Profimedia

Do čela průběžného pořadí se ve 12. etapě Vuelty dostal ekvádorský cyklista Richard Carapaz. Závěrečné stoupání na Angliru zvládl o 10 vteřin lépe než Slovinec Primož Roglič, kterého tak připravil o červený dres. Náročnou, 109 km dlouhou etapu vyhrál Brit Hugh Carthy.

Dvanáctikilometrové stoupání na Angliru je považované za jedno z nejtěžších v profesionální cyklistice. Přineslo podle očekávání souboj mezi adepty na celkové vítězství.

Roglič přiznal, že neměl nejlepší den a pro sprintera je to těžké stoupání

Tento kopec ale nesedl dosavadnímu lídrovi Rogličovi, který nenabral ohromnou ztrátu jen díky pomoci kolegy z týmu Jumbo-Visma Seppa Kusse. Ten na něj čekal v nejprudších úsecích.

Závodníky čeká ještě časovku a po ní se uvidí. Nejvíce sil měl v závěru Carthy ze stáje Education First, který se posunul na třetí místo průběžného pořadí právě díky vítězství na Grand Tour. „Vyhrát profesionální závod je splněný sen, ale vyhrát stoupání na Grand Tour, to už nic lepšího není,“ svěřil se Brit Carthy.

S odstupem 16 vteřin za ním dojel Rus Vlasov, Španěl Mas a Carapaz. Roglič, který obhajuje prvenství, dojel se ztrátou dalších deseti vteřin pátý, a protože měl v čele stejný čas jako Carapaz, půjde do závěrečného týdne se stejným odstupem.

Loňský vítěz Carapaz se vrátil do červeného trikotu po dvou dnech, v čele ho vystřídal právě Roglič po vítězství v 10. etapě. Carthy je třetí v průběžném pořadí s odstupem 32 vteřin, s mankem 35 vteřin ho následuje Ir Martin.

Carapaz připomněl, jak bylo stoupání náročné v roce 2017

Pamatoval si to moc dobře, a proto je rád, že může obléknout červený dres, který budou bránit v časovce. Je to odměna pro celý tým. Český vrchař Jan Hirt se ještě v úvodu závěrečného stoupání držel s nejlepšími.

Do cíle nakonec dojel na 22. místě s odstupem 6:12 minut za Carthym a posunul se v celkovém pořadí na 40. pozici. Závěrečný týdne Vuelty odstartuje volným dnem, následuje časovka v délce 33,7 km.

Roglič bude mít v závodě šanci na návrat do červeného dresu, protože platí za lepšího jezdce proti chronometru než Carapaz. Informace zveřejnila ČTK.

Autor: Raina Tomanová



Související články