Slavia se stala potřetí za sebou mistrem ligy. Trenér Trpišovský titul věnoval kamarádovi trpícímu vzácnou nemocí

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Jindrich Trpisovsky
Zdroj: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Vladimír Mikuláš, který bojuje s vážnou nemocí, je masér a blízký přítel trenéra Slavie Praha Jindřicha Trpišovského. Právě trenér sešívaných věnoval Mikulášovi titul, který s klubem vyhrál již potřetí za sebou.

Na zisk ligové titulu myslel trenér Slavie podle svých slov už od srpna. V tu dobu totiž sledoval dokument o americkém basketbalistovi Michaelu Jordanovi. O zisku titulu i o svém nemocném kamarádovi Vladimíru Mikulášovi se Trpišovský rozhovořil na tiskové konferenci po zápase s Plzní. Její přepis se objevil na oficiálních stránkách týmu.

Slavia nad Plzní zvítězila 5:1 a rozhodla o svém titulu

„Chtěl bych pozdravit Vláďu Mikuláše, kterému bych chtěl věnovat ty tři tituly. Je to můj velký kamarád. Začínali jsme spolu na Xaverově, když mi bylo 20 let. Vládík tam masíroval, pak s námi jezdil na soustředění s Libercem,“ řekl po 30. kole na tiskové konferenci kouč sešívaných.

Jeho přítel Mikuláš má amyotrofickou laterální sklerózu, býval masérem u fotbalové i futsalové reprezentace. „Jsme spolu v kontaktu, je to člověk, který má můj velký obdiv a ke kterému vzhlížím. Často mi dodává spoustu energie. Kéž by bylo víc takových lidí jako on.“

Slavia měla jistotu titulu už po zápase Sparty s Libercem, s nímž letenští remizovali 2:2.

„Samozřejmě to bylo zvláštní. Těsně před zápasem jsme na hráče apelovali, že naše práce začíná v 19:30 a že na hřišti musíme ukázat kvalitu. Nebyla to jednoduchá situace, když 20 minut před zápasem všichni skákali. Ale dokázali jsme se koncentrovat. Z hráčů to spadlo, vzali to za správný konec,“ oddechl si Trpišovský.

Trenér Pražanů získal jako třetí kouč v historii třetí titul po sobě. Před ním se to povedlo Emilu Seifertovi a Jaroslavu Vejvodovi. „Když jsme šli do Slavie, tak jsem si strašně přál získat nějakou týmovou trofej. Povedlo se nám to v poháru, který byl kombinovaný s předchozím realizačním týmem. Pak se nám to povedlo dvakrát za sebou v lize. Samozřejmě jsme šťastní, že jsme dotáhli tu šanci, kterou jsme měli. Získat tři tituly za sebou je unikát. Měl jsem to v hlavě dlouhou dobu a některá rozhodnutí v této sezoně tomu byla podřízena,“ řekl kouč, který slávistické hráče trénuje již od sezony 2017/2018.

Trenér apeloval na hráče, že mohou získat titul potřetí za sebou

„Vzpomínám si na léto, kdy jsme byli zavřeni na hotelu v nějaké karanténě. Koukali jsme na Jordana (na seriál The Last Dance) a on tam říkal, že praví šampioni jsou ti, co dokážou vyhrát titul třikrát za sebou.“

Od srpna to měl Trpišovský v hlavě každý den, apeloval na vedení, aby z týmu neodcházel žádný hráč. Podle svých slov využil slabé chvilky šéfa klubu Tvrdíka, který mu po derby na Spartě slíbil, že opravdu nikoho neprodá.

Slávisté neprohráli v lize již 42 zápasů za sebou a tím opět překonali historický rekord. Dál chce klub zvítězit také v domácím poháru a do konce sezony už neprohrát. V lize zbývají už jen čtyři utkání. Pro kouče by to tak bylo hezké zakončení výjimečné sezony.

Autor: Raina Tomanová



Související články