Stopka na olympiádě: Nadávky Slukové a jejího manažera neberou konce. Je toto vůbec v profesionálním sportu možné?

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
beach volejbal zeny
Zdroj: Profimedia

Další pozitivní člen české výpravy, který nemusí být poslední. Markéta Nausch Sluková je třetí sportovec, který se prokázal jako pozitivní na koronavirus. Píše o tom iSport.cz.

Z hotelového pokoje v Tokiu tak musí do karantény, která by podle ČOV měla trvat 10 dní, v Japonsku je ale podle některých médií nařízeno 14 dní. Sluková se tak nezúčastní zahajovacího zápasu, který měl být v sobotu. A s sebou stáhla také kolegyni Barboru Hermannovou.

Konec beachvolejbalistek zasáhl nejen sportovce a fanoušky

Za posledních 24 hodin Sluková absolvovala hned několik testů. Některé vyšly pozitivně, jiné negativně, u dalších nebyl výsledek vůbec jasný. Nakonec ale přišel ten definitivní, který způsobil, že se plážové volejbalistky na olympiádě nepředstaví. Sluková je manželkou, a zároveň svěřenkyní trenéra Nausche, který byl také testován pozitivně.

„Popravdě momentálně nevím, co k tomu víc říct. Převažuje obrovské zklamání. Vím, že se ve světě dějí výrazně horší věci, ale v našem sportovním mikrosvětě je pro mě strašně smutné, že jsme musely s Bárou ukončit naši cestu, která měla být vrcholem, takovýmhle způsobem,“ přiznala Sluková, která neskrývala naštvanost.

„Už jsme si poplakaly, pak jsme si zanadávaly, pak jsme si zase poplakaly,“ přiznala. Sluková je již čtvrtým člověkem, který je koronavirem nakažený. Několik sportovců totiž do Tokia odletělo vládním speciálem, po testování v Tokiu se zjistilo, že je nakažený lékař Voráček. Další nakažení na sebe nenechali dlouho čekat, s olympiádou se rozloučil stolní tenista Širuček nebo beachvolejbalista Perušič.

Žádná protiepidemická opatření na letišti ani během letu

„Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v našich očích čistým amatérismem, selháním toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě. V letu z 16. července pod organizační hlavičkou ČOV očividně neexistovala jakákoliv standardní protiepidemická opatření na letišti i během letu samotného,“ neskrývá rozhořčení David Trávníček, který je šéfem agentury Sport Invest zastupující právě beachvolejbalistky.

„Celá situace vyústila v množství pozitivních případů mezi sportovci i samotnými funkcionáři ČOV,“ dodal ještě. „Je pro mě absolutně nepochopitelné, jakým způsobem k samotné nákaze došlo. Celý beachvolejbalový tým udělal v minulém roce spoustu kroků, aby se nákaze vyhnul. Dařilo se to za cenu omezení, ústupků a kompromisů ve sportovní přípravě i osobním životě.“

Podle jeho slov se i on držel speciálního režimu, všichni se snažili omezit partnerský, rodinný i sportovní život tak, aby nikoho v žádném případě neohrozili. Děvčata si chtěla splnit svůj sen, který ale bohužel nevyjde. Pět let práce tak přišlo vniveč. Sama Sluková během posledních let pracovala opravdu poctivě, navíc kvůli olympiádě odložila plány na založení rodiny.

K celé zoufalé situaci se na sociálních sítích vyjádřil například cyklista Leopold König: „Čtyři roky dřete na olympiádu a pak vás dostane amatérismus druhých… 3 týdny Tour de France bez jediného nakaženého. Proč? Čistá profesionalita. Týmy k sobě nikoho nepustily. Realizační tým roušky všude. Takže to jde,“ popsal legendární sportovní událost.

Slukovou bude neúčast na olympiádě trápit ještě dlouho. „Strašně nás to bolí, tu situaci jsem zatím nestrávila a nevím, jak s tím naložit. Už jen doufám, že nebudou další sportovci následovat. Tohle je noční můra každého sportovce,“ řekla Markéta Nausch Sluková.

Autor: Raina Tomanová



Související články