Světovými atlety roku 2020 jsou trojskokanka Rojasová a tyčkař Duplantis

od Nikola Jaroschová
< 1 minuta čtení
yulimar rojas
Zdroj: Profimedia

Světový rekordman ve skoku o tyči Mondo Duplantis ze Švédska se stal vůbec nejmladším vítězem ankety Světové atletiky, Venezuelanka Yulimar Rojasová byla oceněna za překonání světového rekordu v trojskoku.

Letošní virtuální udělování cen přineslo oběma vítězům první triumf v této anketě.

Ceremoniál byl přenášen online přes YouTube a moderovali ho bývalí sprinteři Sanya Richards-Rossová a Ato Boldon.

Světová atletika ocenila i atletickou federaci Polska, která se podle jejich názoru nejlépe vypořádala s nepříznivými podmínkami letošního roku a dokázala uspořádat mistrovství světa v půlmaratonu.

Venezuelská trojskokanka letos překonala světový rekord

Dvojnásobná mistryně světa Rojasová vyhrála všech svých pět letošních závodů, během World Indoor Tour v Madridu doskákala až na 15,43 metru, čímž o sedm centimetrů překonala šestnáct let starý světový rekord Rusky Taťjany Lebeděvové z Budapešti.

„Nemůžu tomu uvěřit. Nemám slov, brečím. Čekala jsem, že budu nominovaná, ale nečekala jsem, že vyhraju. Už nominace pro mě byla výhrou,“ uvedla stříbrná olympijská medailistka Rojasová.

V anketě předčila například běžecké světové rekordmanky Peres Jepchirchirovou z Keni, Etiopanku Letesenbet Gideyovou a Nizozemku Sifan Hassanovou.

Rodina Monda Duplantise má hned dva důvody k radosti

Duplantis překonal světový rekord ve skoku o tyči letos v únoru, a to hned dvakrát (617 a 618 cm v hale). Předvedl i nejlepší tyčkařský výkon pod širým nebem (615 cm). Švédský supertalent neprohrál ani v jedné ze svých letošních 16 soutěží.

„Jen jsem chtěl jít ven a ukázat světu, co dokážu,“ řekl Mondo Duplantis po získání ocenění.

Duplantisova rodina se radovala hned dvakrát: kromě významného ocenění Světový atlet roku získali Helena a Greg Duplantisovi, rodiče nadaného tyčkaře, vlastní ocenění jako Trenéři roku za koučování svého syna.

Autor: Aneta Střechová



Související články