To se Čechům muselo líbit: Rozhodčí se před zápasem pěkně ztrapnil. Teď se mu smějí na sociálních sítích

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
andres rapallini
Zdroj: Profimedia

Argentinský rozhodčí Fernando Andres Rapallini poklekl před zápasem Skotska s Chorvatskem ve skupině D na evropském šampionátu ve fotbale. Tradiční gesto proti rasismu či na podporu hnutí Black Lives Matter už ale začíná mnohé unavovat. Jak jinak si vysvětlit, že sudí klečel před zahájením mače na trávníku sám.

Rapallini je první mimoevropský rozhodčí na turnaji, který tak učinil. Před zápasem Skotska s Chorvatskem se rozhodl pokleknout, aby dal najevo svůj negativní postoj vůči rasismu. Vykonal tak poté, co foukl do píšťalky.

Jenže hráči v Hampden Parku zůstali stát. A tak se třiačtyřicetiletý rozhodčí rozhodl z trapného okamžiku vybruslit tím, že se zase rychle zvedl.

Jeden z nejlepších

Rapallini se narodil v La Plata v Buenos Aires. Od roku 2014 je schváleným rozhodčím FIFA. První mezinárodní zápas pískal, když Chile hrálo proti Salvadoru v červnu 2015. Dnes je považován za jednoho z nejlepších rozhodčích v Jižní Americe.

Jeho role na šampionátu EURO 2020 plyne z výměnného programu mezi UEFA a jihoamerickou fotbalovou konfederací CONMEBOL. V turnaji rozhodoval ještě zápas mezi Ukrajinou a Severní Makedonií.

Češi nepoklekli

Bylo jasné, že i hráči Anglie pokleknou před zápasem s Českou republikou, v němž naše fotbalisty v úterý večer porazili. Češi se k jejich gestu nepřidali.

Jenže Češi už před EUREM avizovali, že si klekat na pravé kolenou nebudou. „Chceme se soustředit ryze na fotbal a na sportovní stránku naší účasti na mistrovství Evropy. Rozumím tomu, že společnost vnímá podobná témata jako důležitá, a i reprezentace odsuzuje jakékoliv formy rasismu, ale my už jsme celou věc s týmem probrali během březnového srazu. Zvolili jsme naše vlastní řešení a na tomto postoji nic měnit nebudeme,“ řekl před úvodním utkáním svých svěřenců proti Skotům trenér Jaroslav Šilhavý.

V pořadu na CNN Prima NEWS Co Čech, to trenér! řekl bývalý reprezentační obránce David Limberský, že on osobně už má na toto gesto averzi.

„Pro mě Češi budou vítězi, když nepokleknou a odehrají dobrý zápas. Je to politické gesto, do sportu nepatří. Už na to mám averzi,“ řekl Limberský.

A co si myslíte vy? Chtěli byste být v kůži rozhodčího, který na trávníku klečel sám?

Zdroj: Daily Mail, CNN Prima NEWS

Autor: Marek Slanina



Související články