Tragédie ve Fulhamu: Tváře týmu promluvily o neúspěchu, kterým přepsaly historii

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
fulham premier league
Zdroj: Profimedia

Poslední čtyři sezóny jsou pro hráče z Fulhamu jak na horské dráze. Jednou postoupí, podruhé zase sestoupí. Tento rok se jim vůbec nevydařil – po pondělní porážce sestupují z Premier League.

V pondělí prohrál Fulham 0:2 proti Burnley a podepsal si tak ortel sestoupení z nejvyšší fotbalové anglické soutěže. Trenér Scott Parker viděl propad klubu již v roce 2019. Sám řekl, že je nutné z této horské dráhy vystoupit.

Jako klub musíte učinit správná rozhodnutí, říká trenér Parker

„Ale teď není čas diskutovat o tom, jak to děláme. Mám pocit, že vím – dobře vím – ale nyní není čas jít do velkých podrobností,“ řekl Parker pro Sky Sports.

Poprvé v historii Premier League se tak o sestupujících týmech rozhodlo ještě před koncem sezony, do které zbývají ještě tři utkání. Fulham se tak připojil k West Bromwich Albion a Sheffield United, kteří se nacházejí ještě pod ním.

Existuje mnoho klubů, které sice sestoupily, ale v další sezoně se jim velmi dařilo a do ligy se zase vrátily. Někdo dokonce i získal titul. I tak se dá dostat zpátky na vrchol.

I sestupující kluby dostanou tučné peníze za účast v nejvyšší lize. Fulham se v loňském roce rozhodl pro přestup hráčů, za které bude platit menší částky.

Peníze jsou v klubech velkých problém, ale pohání je dopředu

Fulham vyhrál za celou letošní sezonu pouze pět zápasů a ve 35 zápasech dostal více než 25 gólů. Bývalý záložník a současný kouč Parker k tomu jen dodal: „Měli jsme dobré chvilky, ale na konci nám vždy něco chybělo.“

Útočník Aleksandar Mitrović k celé situaci okolo Fulhamu řekl: „V této sezóně jsme selhali. Celkově jsme skončili tam, kde si zasloužíme být. Neukázali jsme velkou sílu, velkou mentalitu a pod tlakem jsme neuspěli.“

Parker prohlásil, že je nutné změnit metody klubu – udělat nábor hráčů mnohem dřív, než tomu bylo v minulosti. Hráči do klubu vstupovali až po několika odehraných duelech, tím pádem se hůře dostávali do hry.

„Klub musí dělat velká rozhodnutí. Měli jsme sestup, povýšení a sestup. Horská dráha a vrcholy a pády nejsou něco, co chcete,“ netají se smutkem Parker. Není ještě ani jasné, jestli u týmu zůstane, nebo ho bude následovat někdo, kdo ho dostane zpátky na vrchol.

Autor: Raina Tomanová



Související články