V pouhých 31 letech zemřel mistr v boulderingu Jan Chvála

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
sportovni lezeni
Zdroj: Shutterstock

Sportovní lezec Jan Chvála zemřel v pouhých 31 letech. Do roku 2017 byl členem české reprezentace a v boulderingu na republikovém šampionátu získat pět cenných kovů. V poslední době se ale věnoval hlavně své rodině.

O jeho smrti informoval Český horolezecký svaz. Podle něj byl Honza člověk plný pokory, elánu a radosti. Všechno dělal naplno, do roku 2017 byl členem české reprezentace a mnohokrát skončil na stupních vítězů. Milované rodině věnoval každou volnou chvilku.

V roce 2010 zvítězil v Českém poháru

Chválův kamarád a světový sportovní lezec Adam Ondra o něm řekl: „Byl to jeden z nejhodnějších a nejupřímnějších lidí, které jsem potkal. Znali jsme už od juniorů. Vždycky mě na něm fascinovalo, že byl velmi šikovný v technických věcech, co se boulderingu týče. Vždycky nás v tomto ohledu všechny předběhl.“

Na Chválu v dobrém vzpomínají také lidé na facebooku. Jeden z uživatelů napsal: „Jedno dobré srdce bít přestane a život mnoha lidí se kvůli tomu zhroutí. Nelze vyjádřit jen slovy, jak výjimečný člověk Honza byl. Pomáhal nejen druhým lidem, ale také přírodě.“

Jiná uživatelka označila Chválu za „slunce ve skalách, člověka s velkým srdcem i úsměvem“. Lezectví omezil hlavně kvůli své dceři Terezce, které jsou nyní čtyři roky. Miloval svou rodinu nade vše.

Vždy toužil žít v souladu s přírodou

Živil se jako programátor, ale rád trávil čas v přírodě, kde si dobíjel baterky, našel si hromadu kamarádů. Na všechny dělal dobrý první dojem, byl veselý, měl otevřené srdce, připravené každému pomáhat a nenechat ho ve štychu.

Nikdy neměl nos nahoru, i když byla doba, kdy se pyšnil velkými úspěchy. Byl mistrem republiky i dlouholetým reprezentantem – lezectví ale šlo stranou, když se mu narodila dcera Terezka. V té době vyznával svou lásku k ní i manželce na rodinném blogu.

Osud ale dokáže být velmi krutý, a tak vzal malé holčičce tátu a jeho manželce Marii skvělého muže. Všichni na něj budou vzpomínat v dobrém a připomínat si nejen jeho úspěchy, ale také jeho výjimečné vlastnosti.

Autor: Raina Tomanová



Související články