Ve věku 96 let zemřel olympijský medailista Zdeněk Růžička

od Raina Tomanová
< 1 minuta čtení
zdenek ruzicka
Zdroj: archiv Paměti národa

Sportovní gymnasta Zdeněk Růžička zemřel v neděli 18. dubna Brně. Na olympijských hrách v roce 1948 v Londýně získal dva bronzy na kruzích a v prostných. Připsal si také start na OH v Helsinkách v roce 1952 i 1956 v Melbourne. Růžička se gymnastice věnoval celý život a zprávu o jeho úmrtí potvrdil rodinný přítel a trenér gymnastiky Stanislav Vyzina.

Ještě loni, když slavil své 95. narozeniny, se Růžička staral aktivně o dům a zahradu a také vzpomínal na vrchol své kariéry, který zažil na poválečných hrách v Londýně.

„Pamatuju si to dobře, celou sestavu mám pořád před sebou. Ale neočekával jsem medaile,“ vzpomínal na Londýn 1948 v rozhovoru pro Českou televizi.

Trenér i starosta

Růžička se narodil v Ivančicích u Brna a dlouhé roky působil jako trenér v místních oddílech. Do roku 2004 byl také starostou Sokola Brno.

Kromě jiného se stal držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a dostal se do Sportovní síně slávy města Brna.

Do Sokola chodil od čtyř let. Během války studoval Růžička obchodní školu, poté pracoval v továrně na jižní Moravě ve zbrojní výrobě.

Byl reprezentantem několik let, ke sportu vedl také syna

Do gymnastické reprezentace se dostal po válce. Získal bronzové medaile v soutěžních disciplínách bradla a prostná. V dalších olympiádách již žádné cenné kovy nepřidal.

Po skončení kariéry se stal úspěšným trenérem. Jeho syn se ale při přípravě na olympiádu v roce 1972 zranil a skončil na vozíku.

Při posledním vyhlašování Sportovce roku, které se konalo loni v prosinci, se Růžička stal prvním držitelem Ceny Národní sportovní agentury Za oddanost sportu.

Poslední rozloučení se uskuteční jen v rodinném kruhu ve čtvrtek 22. dubna v Brně.

Autor: Raina Tomanová



Související články