Velkokluby jsou podezřelé z porušení pravidel unie. Těmto opravdu hrozí vyřazení z Ligy mistrů

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
trenink manchester
Zdroj: Profimedia

UEFA zahájila řízení trojicí klubů, které se nezřekly projektu Superligy. Ta byla nahlášena jako odtrhnutá soutěž právě od velkých turnajů, které pořádá FIFA nebo UEFA.

Týká se to Realu Madrid, Barcelony a Juventusu. Podle prohlášení Evropské fotbalové unie jim hrozí vyřazení z prestižní Ligy mistrů za porušení pravidel unie. Dokončené je vyšetřování etické a disciplinární komise. „Další informace budou zveřejněny v pravý čas,“ stojí v oficiálním prohlášení unie.

Týmy, které chtěly do Superligy, dostanou méně peněz

Elitní soutěže se mělo zúčastnit hned 12 velkých klubů. Ohlášení projektu proběhlo v dubnu, ale během několika dnů mnoho z nich ukončilo svou účast. Snesla se na ně totiž vlna kritiky, a to jak z úst fanoušků, tak i funkcionářů. Liga se měla samostatně financovat a nebýt závislá na fotbalové unii.

V soutěžích UEFA tak zůstávají Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United i Manchester City, Tottenham, Atlético Madrid, AC Milán i Inter Milán. Tyto kluby ale budou také potrestané. Budou muset složit 15 milionů eur, které poslouží na rozvoj mládeže a amatérských fotbalistů.

Unie jim od příští sezony ještě zkrátí příjmy o celých pět procent. V konečném důsledku půjde o desítky, možná stovky milionů korun. Vedení klubů si možná příště rozmyslí, jestli se chtějí od takových soutěží, jako je Liga mistrů, odtrhnout a hrát si na vlastním „písečku“.

Zakládající trio klubů vydalo prohlášení už před 14 dny

Kluby, se kterými UEFA zahájila disciplinární řízení, se cítí poškozené. „Zakládající kluby trpěly a nadále trpí nepřijatelnými tlaky, hrozbami a tresty v podání třetích stran, což mělo zajistit, aby opustily projekt. Proto se vzdaly svého práva a své povinnosti vylepšit fotbalové prostředí skrze konkrétní návrhy a konstruktivní dialog,“ můžete si přečíst v jejich společném prohlášení.

Jak uvedl iSport.cz, poškozená je Superliga, nikoli unie. „V právních státech je něco podobného neakceptovatelné. Tribunály již rozhodly ve prospěch návrhu Superligy a nařídily FIFA a UEFA, aby se buď přímo, nebo prostřednictvím svých přidružených orgánů zdržely jakýchkoliv kroků, které by mohly jakkoli bránit této iniciativě, když soudní řízení stále probíhá.“

Superliga vznikla jako nezávislá soutěž, kterou měla financovat banka JPMorgan. Účastnit se jí mělo 15 zakládajících klubů, dalších pět mělo přibýt každou další sezonu. Projekt měl začít od sezony 2022/2023. Neměl ale dlouhého trvání, o několik dní po představení se Superliga zrušila. Ihned po vyhlášení projektu s účastí klubů nesouhlasila velká většina fanoušků.

Tyto kluby si i poté, co Superliga zanikla, myslí, že má projekt budoucnost a nechtějí se od něj distancovat. Pokud by se ale rozhodly podpořit a vstoupit do jiného samostatného projektu, dostanou trest až 100 milionů eur. Ostatní kluby podepsaly dohodu, ve které se mimo jiné píše, že do žádného projektu nevstoupí. Za porušení této dohody jim hrozí stejná pokuta.

Autor: Raina Tomanová



Související články