Z úmrtí legendárního fotbalisty bylo obviněno 7 zdravotníků. Lékařská zpráva přináší šokující informace

od Raina Tomanová
< 1 minuta čtení
diego maradona
Zdroj: Profimedia

Dvacetičlenná lékařská rada vydala zprávu, ve které se píše, že Diego Maradona nedostal péči, jakou potřeboval. Obviněno z její zanedbání bylo hned sedm zdravotníků.

Podle argentinských úřadů byl Maradona nechán napospas osudu. Kvůli tomu zdravotníkům hrozí až 25 let za mřížemi. „Kruh je nyní uzavřen,“ řekl pro agenturu AFP jeden z vyšetřujících členů týmu, který se případem zabýval.

Maradona zemřel loni v listopadu na zástavu srdce

Maradona byl mistrem světa z roku 1986 a patřil mezi nejvýraznější osobnosti fotbalového světa. Zemřel v listopadu loňského roku po svých šedesátých narozeninách. Jeho smrt způsobil akutní plicní edém.

Mezi obviněnými najdeme Leopolda Luqua, který Maradonovi operoval mozek několik týdnů před tím, než byl přijat po zástavě srdce. Obvinění jsou také lékaři, zdravotní sestry, psycholog a psychiatrička.

Všichni se měli provinit tím, že Maradonovi neposkytli dostatečnou péči. Nyní nemohou opustit zemi a čeká se na další kroky vyšetřování. K výslechu se mají obvinění dostavit v první polovině června.

Kdyby se mu dostatečně věnovali, mohl dostat šanci na přežití

Vyšetřovací spis obsahuje mimo jiné také informace o tom, že ho lékaři a sestry nechali dlouhých 12 hodin před smrtí napospas osudu. Pro něj to bylo „dlouhé a trýznivé období“.

Své původní rozhodnutí tak prokurátoři ještě přehodnotili a shodli se na tom, že Maradonova smrt nebyla důsledkem zanedbáním péče. Lékaři věděli, že slavný sportovec zemře, ale už neudělali nic pro to, aby smrti zabránili.

„Aspekty, které varovaly před nebezpečím smrti, byly ignorovány,“ je uvedeno ve zprávě od odborníků, kteří se případem zabývali na žádost ministerstva spravedlnosti.

Vyšetřování si přáli také jeho fanoušci, kteří neváhali několikrát demonstrovat, aby se zjistila pravda o příčině jeho smrti. Maradona měl kromě jiného také problémy s ledvinami, nakonec ale zemřel tři týdny poté, co byl kvůli krvácení do mozku operován.

Autor: Raina Tomanová



Související články