Doping? Ne, brání se mladá tenistka. Jak vysvětluje zakázanou látku v těle, vás překvapí

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Dajana Jastremska
Zdroj: si.robi, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Zvláštní výmluvu si vymyslela ukrajinská tenistka Dajana Jastremská. Jednadvacetiletá tenisová naděje u komise prohlásila zajímavou variantu vysvětlení zakázané látky v těle, která by nikoho nenapadla.

Mladá kráska má problémy s dopingem již od listopadu loňského roku, kdy ji v těle našli látku mesterolon. Za objevení může přitom rutinní zkouška. Zákaz tenisu má Ukrajinka od 7. ledna letošního roku, verdikt byl vynesen na konci roku.

Tenistka se bránila prohlášením, že látka je v lécích, které používají hlavně muži

„V moči mi našli velmi nízké hodnoty mesterolonu. Vzhledem k nízké koncentraci jsem dostala vědecké potvrzení, že pozitivní výsledek mohl vzniknout kontaminací od druhé osoby. Navíc tuto látku využívají především muži jako lék a ženám se pro škodlivé účinky nedoporučuje,“ obhajovala se Jastremská, jejíž prohlášení přinesl server iSport.cz.

Ve své obhajobě navíc uvedla, že látka se do jejího těla dostala kvůli partnerovi, se kterým měla sex. Je to vlastně i možná varianta, kterou ale její přítel pohřbil prohlášením před komisí, ve kterém uvedl, že žádné léky s mesterolonem neužívá.

Trest tenistky tak stále trvá. Ona ale i přes to, že nemůže na tenisové kurty, nezahálí a věnuje se jiným činnostem. Rozjetou má kromě tenisové také hudební kariéru. Na svém instagramu rovněž pravidelně zveřejňuje svůdné fotky pro potěšení fanoušků a spolupracuje se svými sponzory.

Ve své profesionální kariéře vyhrála již tři turnaje

Na okruhu WTA Tour měla úspěch třikrát, na okruhu ITF získala po třech titulech ve dvouhře i čtyřhře. V žebříčku WTA byla nejlépe umístěna na 22. místě v roce 2019. Ve čtyřhře byla nejlépe na 84. místě v listopadu roku 2019.

Zahrála si také Wimbledon, v roce 2016 ale ve finále prohrála s Ruskou Anastasií Potapovovou. I ve finále Australian Open v juniorské kategorii prohrála, tentokrát ve čtyřhře.

Kvůli dopingové aféře přišla o účast na letošním Australian Open, i když do Melbourne přicestovala, aby mohla požádat o zrušení suspendace.

Její odvolání ale zamítl nejen nezávislý tribunál, ale také Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne. Jastremská tak nemůže nastoupit do žádného turnaje po celou dobu trestu.

Autor: Raina Tomanová



Související články