Záložník Tomáš Souček znovu vyhrál v anketě Fotbalista roku

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
tomas soucek
Zdroj: Profimedia

Záložník Tomáš Souček obhájil vítězství v anketě Fotbalista roku. Středopolař West Hamu získal od hlasujících lidí vysoký počet 873 bodů a o rekordních 525 porazil svého spoluhráče a obránce Vladimíra Coufala. Třetí skončil záložník Vladimír Darida.

Stejně jako Souček obhájili prvenství i vítězové dalších kategorií. Mezi trenéry stejně jako loni zvítězil Jindřich Trpišovský, který má pod křídly Slavii Praha. Ženám vládla opět Kateřina Svitková.

Talentem roku 2020 se stal slávista David Zima

Stejně jako před rokem neproběhlo vyhlášení na tradičním galavečeru. Fanoušci se dozvěděli výsledky v pořadu České televize.

O pořadí v této anketě rozhodují členové fotbalové akademie, kam patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty za národní tým nebo vítězové uplynulých ročníků. Do poroty se řadí také zástupci médii a FAČR.

Souček loňský ročník vyhrál s náskokem 300 bodů nad brankářem Tomášem Vaclíkem a letos bylo jeho vítězství ještě drtivější. V lednu Souček odešel ze Slavie do West Hamu, což bylo první zahraniční angažmá, kde se ihned zařadil mezi jeho opory.

Stal se s devíti brankami nejlepším týmovým střelcem, ačkoliv patří mezi defenzivní záložníky. V tabulce kanonýrů celé soutěže spadá do první dvacítky.

Anketa Fotbalista roku je největší individuální ocenění

„Je pro mě obrovskou ctí, že jsem anketu vyhrál dvakrát za sebou. Vždy jsem byl tím, kdo si více cení týmových ocenění, ale tým tvoří právě individuality. Jsem rád, že mě lidé volili a děkuji jim za to,“ vyjádřil se Souček v tiskově zprávě FAČR.

Povedený rok zažil i Coufal. Bek následoval Součka ze Slavie do West Hamu na začátku podzimní části a okamžitě se zabydlel v základní sestavě. Jeho dosavadním nejlepším výsledkem v anketě bylo 10. místo.

Darida, který je vítězem roku 2017, skončil letos na třetím místě, na Coufala ztratil asi 100 bodů. Trenér Trpišovský stejně jako Souček obhájil loňské vítězství ve své kategorii. Porazil tak Šilhavého a jabloneckého Radu.

Trpišovský loni na jaře se Slávií obhájil titul a letos má našlápnuto k mistrovského „hattricku“. Se svým týmem postoupil také do vyřazovací fáze Evropské ligy.

Autor: Raina Tomanová



Související články