Kanaďanka místo home officu strávila 50 hodin pracovní doby zábavou. Odhalil ji program instalovaný zaměstnavatelem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Home office
Zdroj: Shutterstock

Vyhazov z práce a pokuta přes 40 tisíc korun. To čekalo kanadskou účetní Karlee Besse za to, že místo práce stahovala ze svého počítače filmy a věnovala se nepracovním záležitostem. Ačkoli se žena u soudu bránila, že během home officu pracovala, program nainstalovaný v jejím počítači prokázal opak, píše zahraniční server NPR.

Práce z domova je podle odborníků pro zaměstnavatele a zaměstnance zkouškou důvěry, připomíná iDNES. Lidé se totiž doma věnují mnoha dalším činnostem, vaří, perou, uklízí a jejich pracovní výkon tak klesá. Mnoho z nich přitom místo práce na počítači dělá věci, které by si měli nechat na volný čas.

Právě tomu se pokouší zamezit aplikace TimeCamp. Jedná se o softwarový systém, který sleduje, čemu se daný člověk na počítači věnuje. U Karlee Besse se tak například ukázalo, že místo práce sledovala filmy a stahovala dokumenty pro vlastní zábavu.

Přelomový soud

Podle serveru The Register vnímá mnoho osob soud s Karlee jako přelomový. Žena se totiž bránila, že ji firma vyhodila neprávem, nakonec to ale byla ona, kdo musel zaplatit odškodnění za „ukradené hodiny“. Program TimeCamp totiž zaznamenal na jejím počítači přes 50 hodin času strávených v pracovní době zábavou.

Program existuje sice už několik let, teprve nyní se ale společnost díky kauze zviditelnila. „Je to pro nás rozhodně dobrá reklama,“ říká pro FT zakladatel společnosti Kamil Rudnicki.

Mnoho lidí má podle serveru problémy s tím, že jsou hlídáni. Být pod neustálým dozorem je pro ně něco nepředstavitelného. „Pracuji z domova prakticky denně. Představa, že by někdo hlídal každý můj krok, který na počítači udělám, se mi opravdu nelíbí. Podle mého názoru jde o velké narušení soukromí,“ říká pro Přehledně24 redaktorka z Milovic.

Na druhou stranu rozumí tomu, že pokud je důvěra mezi lidmi v práci narušená, jinak to nejspíš nejde. „U nás v práci se naštěstí nic podobného neděje. Každý máme jasně stanoveno, co během dne musíme odpracovat, a to také dodržujeme,“ dodává.

Řada zaměstnavatelů svým zaměstnancům věří, na druhou stranu se ale v mnoha případech ukázalo, že bez dohledu lidé opravdu nepracují efektivně a věnují svou pracovní dobu na home officu zábavě.

O práci na dálku je zájem i u nás

Už před covidem byla práce na dálku díky dnešním elektronickým možnostem velmi oblíbená. Během pandemie se ale popularita homeofficu ještě rozšířila. Podle serveru BusinessInfo dnes téměř polovina uchazečů o práci předpokládá, že alespoň částečně budou své zaměstnání vykonávat z domova.

V případě home officu je třeba dodržovat jistá pravidla, naučit se si práci správně rozložit a věnovat pracovní dobu skutečně povinnostem. Důležité je naučit se neprokrastinovat.

„Funguje na mě jednoduchý trik. Dělám, jako bych byl v práci. A tak si večer dopředu nebo hned brzy ráno rozplánuji den stejně, jako když jsem v kanceláři,“ uvádí například pro Forbes novinář Petr Šimůnek.

K dalším radám, které předávají čtenářům Novinky, pak patří například zjištění, kolik přesně času vám který úkol zabere, dále nastavit si krátký čas na rozptýlení (například oběd nebo krátká pauza na kávu) a zaměřit se na konečný výsledek.

Zdroj: iDNES, NPR, The Register, FT, BusinessInfo, OnlyU, Forbes, Novinky

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články