Barbora Strýcová věší kariéru na hřebík. Bude se věnovat příjemnějším věcem

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
barbora strycova
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Tenistka Barbora Strýcová ještě před několika týdny věřila, že dokáže uspět na olympijských hrách v Tokiu stejně, jako se jí to povedlo v Riu. Je světovou deblovou dvojkou. I ve svých 35 letech dokázala na kurtech nevídané věci. V úterý na tiskové konferenci v Praze ale oznámila konec své kariéry.

Strýcová se bude soustředit na těhotenství, porod a syna, kterého bude vychovávat s přítelem Petrem Matějíčkem. Na delší dobu se tedy na kurty vracet nechce.

Chce se rozloučit s kariérou zápasem před diváky

„Vysněná rozlučka by byla ve Wimbledonu, ale když to nevyjde, tak něco uspořádám tady v Česku,“ řekla pro iDnes.cz tenistka, která má za sebou skvělou sportovní kariéru.

Profesionální tenistkou se stala poté, co získala na Australian Open druhý juniorský titul – to bylo v lednu roku 2003. V srpnu 2004 už Českou republiku reprezentovala na olympijských hrách v Aténách.

V semifinále Wimbledonu v roce 2019 nestačila na legendu tenisu Serenu Williamsovou. Ve čtyřhře se jí dařilo mnohem více, stala se jedničkou a s kamarádkou Sie Šu-wej se dočkaly poháru.

Úspěch měla také ve Fed Cupu. Tam přispěla svými body k pěti českým výhrám. S Lucií Šafářovou dosáhla na olympijské třetí místo na hrách v Brazílii.

Budila pozornost nejen svými výkony, ale také výroky

Za nevědomý doping musela na chvíli kurty opustit, ale na jaře 2013 se dokázala vrátit. Dostala se do TOP 20, ale hráči i novináři ji znali také podle jejích výrazů a emocí.

Při každém rozhovoru mluvila otevřeně a vtipně a stala se osobností WTA Tour. Každý podzim podstupovala tvrdou práci, kterou neměla ráda, aby se mohla znovu pohybovat po kurtech a získávat další vítězství.

Na letošní Australian Open se připravovala v lednu tak, že si na pokoji dala dohromady rotoped, aby mohla trénovat i v karanténě. V březnu ale přišlo oznámení, že je těhotná.

„V hlavě jsem nejdřív měla jenom to, že budu mámou, že čekám mimino. Že uzavírám tenisovou kariéru, mi došlo později. Chvilku jsem byla smutná, ale konec přišel přirozeně a v mém věku už není nějak výjimečný,“ řekla v rozhovoru s novináři Strýcová.

Jisté je, že tenisu jako takového se nevzdá. Určit se do něj nevrátí jako hráčka, ale můžeme se těšit, že se zhostí jiné, neméně důležité role.

Autor: Raina Tomanová



Související články