Florentino Pérez se o změnu ve fotbale nepokusil poprvé

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Florentino Perez rouska
Zdroj: Profimedia

Založení Superligy a její následné odtržení od ostatních evropských soutěží se nesetkalo s úspěchem ani u fanoušků, ani u nejvýše postavených politiků. U jejího zrodu stál mimo jiných také prezident Realu Madrid.

Florentino Pérez byl jedním z hlavních zastánců Superligy, a také se stal jedním z jejích zakladatelů. Není to ale poprvé, co se Pérez pokusil o změny ve fotbale, které by byly velmi radikální.

Pérez kandidoval na prezidenta Realu Madrid a sliboval nové hráče

Na prezidenta madridského velkoklubu Pérez kandidoval v roce 2000 a pronesl zdánlivě nesplnitelný slib, že přivede do týmu Luíse Figa. Pokud by se tak nestalo, sliboval, že zaplatí členské příspěvky všem majitelům permanentních vstupenek v následující sezoně.

Pérez následně přesvědčil Figova agenta, aby podepsal smlouvu s klauzulí s finančními pokutami. Pokud by z dohody o přestupu Figova strana odstoupila, zaplatila by Realu Madrid částku 26,2 milionů liber. Takový obnos peněz představoval roční náklady na permanentky.

Podle mnohých se nejedlo o dobrou dohodu, v té době se Figo snažil zlepšit podmínky smlouvy v Barceloně. Figo nakonec ale do Realu přestoupil a postupem času se z klubu stal jeden z nejbohatších a největších na světě.

V týmu se nakonec objevila i taková jména jako David Beckham nebo Zinedine Zidane. Pérez hodně ovlivnil také sestavu, v níž hráči nastupovali na hřiště.

Hráči více než na hřišti trávili čas propagací klubu

Jak uvedl server BBC Sport, skutečnost, že se hráčům na hřišti příliš nevedlo, se tehdy nelíbila ani fanouškům, ani hráčům. Ti totiž většinu času, hlavně před začátkem sezony, trávili propagací svého klubu a setkáváním se se sponzory. Někteří tak měli pocit, že mají volno, místo aby se naplno pustili do tréninku nebo zápasu.

Klub se mezi elitu vrátil během čtvrtfinále Ligy mistrů v sezoně 2003/2004 proti Monaku. Real zvítězil v prvním vzájemném duelu 4:2, v odvetném ale na Monako nestačil a prohrál 1:3.

Pérezova politika zvedla klub nahoru a proměnila ho v globální značku. Pérez byl i po neúspěších na velkých turnajích zvolen v roce 2004 prezidentem znovu a získal 94,2 % hlasů.

Stejný postup chtěl Pérez zvolit také v projektu Superliga. Příjmy, které by ze soutěže vzešly, by mohly pokrýt přestavbu stadionu nebo by zaplatily náklady za tým.

Realu Madrid by to pomohlo přizpůsobit se nové realitě a bojovat proti tomu, co Pérez sám nazval „klubovými státy“, jakými jsou Paris Saint-German nebo Manchester City, uvedla BBC Sport.

Autor: Raina Tomanová



Související články