Francesca Jonesová: Tenistce chybí pět prstů, i tak se zúčastní grandslamu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
francesca jones
Zdroj: Profimedia

V osmi letech jí doktoři řekli, že v tenise to nedotáhne daleko. Mysleli si, že konstatují nezpochybnitelný fakt, ale Britka Francesca Jonesová je přesvědčila o opaku. Vzácné genetické onemocnění ovlivňuje vývoj rukou a chodidel.

Na rukou má jen čtyři prsty. S nepřízní osudu se ale vypořádává skvěle a poprvé v kariéře si zahraje hlavní soutěž na grandslamu.

Kromě handicapu je velmi malá

Francesca má na dominantní ruce pouze čtyři prsty, ale úchop ji ztěžuje také její výška. V roce 2016 musela celkem na tři operace, návštěv nemocnice ale měla mnohem více. Využívá nezvykle tenkou omotávku, její raketa je také lehčí než klasická.

Jeden prst ji chybí na levé noze, na pravé dokonce dva. Komplikuje to koordinaci pohybu, ona si z toho ale hlavu nedělá.

V posledním kole kvalifikace na Australian Open, které se odehrálo v Dubaji, deklasovala Číňaňku Lu Ťia-ťing 6:0 a 6:1 a získala vstupenku na první grandslam v životě.

Jonesová jen dodala: „Snažím se to brát pozitivně a vidím v tom také výhody. Nemyslím si, že bych kvůli syndromu byla někdy na dně. Prošla jsem si také těžkými obdobími jako každá jiná hráčka.“

Jonesová o sobě hovoří jako o perfekcionistce, která tráví čas v posilovně

Zažívá jednu z nejlepších fázi v profesionální kariéře a i přesto, že jí doktoři nevěřili, dostala se na jeden ze čtyř turnajů v kalendáři, které patří mezi nejprestižnější.

Sama Jonesová to nedělá kvůli doktorům, aby jim dokázala, že se pletli, ale aby nejen oni změnili perspektivu.

Každý člověk podle ní má fyzické slabiny. Do titulu s označením grandslam má sice ještě daleko, i tak doufá, že její výsledky inspirují další tenistky. „Moc ráda bych měla pozitivní vliv na ostatní, potěšilo by mě, kdyby můj příběh dodal sílu ostatním lidem.“

Jonesová je v žebříčku WTA na 241. místě, na Australian Open si zahrála pouze jeden zápas. I tak je to pro Jonesovou s jejím handicapem velký úspěch. Kvůli koronavirové pandemii se Australian Open konalo od 8. února, což je nezvykle pozdě.

Autor: Raina Tomanová



Související články