Miliardář a bývalý vrcholový sportovec Ion Tiriac se pustil do Sereny Williamsové. Ta na oplátku bojkotuje jeho turnaj

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Serena Williams
Zdroj: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com

Ion Tiriac je rumunskou tenisovou legendou a stal se členem mezinárodní síně slávy. Sportovní kariéru, která byla velmi úspěšná, završil byznysem. Časopis Forbes ho považuje za jednoho z nejbohatších bývalých sportovců planety.

Jeho pověst mu kazí kontroverzní výroky. Na paškál si bere různé slavné osobnosti. Hned několik výroků si neodpustil na adresu Sereny Williamsové, ta na oplátku odmítá odjet na jeho turnaj.

Tiriac se věnuje mnoha aktivitám

Organizuje tenisovou akci, která se řadí mezi ty nejprestižnější. I v 81 letech je velmi aktivní, antukový turnaj kategorie WTA 1000 pořádá ve španělském Madridu, nikoli v rodném Rumunsku.

Američanka Williamsová slavila na centrálním dvorci Caja Mágica v letech 2012 a 2013 zisk trofeje. Letos se na turnaj nevydá, i když jako osmá žena žebříčku by pozvánku dostala. Nechce se ale představit na události, kterou pořádá muž, k němuž cítí všechno možné, ale rozhodně ne sympatie.

Turnaj na Pyrenejském poloostrově začíná 27. dubna. Tiriac nejednou mluvil o Williamsové dost nelichotivě. Už v roce 2018 o ní řekl: „Se vším respektem, Serena váží moc. Raději bych se díval na jiné tenistky, například na Steffi Grafovou.“

Serena Williamsová je vítězkou 23 grandslamových turnajů a tehdy tento výrok označila za sexistický. Podobná slova navíc bývalá tenisová hvězda zvolila na začátku letošního roku.

Ve svém věku a při své váze už není ladná

Podobná slova zvolil Tiriac také na začátku letošního roku, když o Williamsové řekl: „Ve svém věku a při své váze nemá tak ladný pohyb jako před 15 lety. Byla to úžasná hráčka, ale pokud by měla trochu slušnosti, už by ohlásila konec kariéry, a to ze všech úhlů pohledu.“

Tak mluvil pro televizní stanici TVR miliardář, který po pádu komunismu v Rumunsku založit první soukromou banku v této zemi. Vlastní také aerolinky a jeho jmění se odhaduje na 1,2 miliardy dolarů.

Tenistovo vyjádření registroval také manžel Williamsové Alexis Ohanian, ale nechtěl se v něm dlouze pitvat. „Můžu říci, že nikoho nezajímá, co si Tiriac myslí,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Williamsová se drží na špičce už několik let

V září oslaví už 40. narozeniny, ale stále se řadí mezi světové hráčky, které jsou na špici žebříčku. I přes negativní hodnocení od Tiriaca je stále aktivní a na grandslamech se ji daří.

V současné době je po operaci v oblasti ústní dutiny, od únorového Australian Open tak nehrála. V Melbourne došla až do semifinále, kdy ji vyřadila Japonka Naomi Ósakaová, která nakonec turnaj vyhrála.

Autor: Raina Tomanová



Související články