Můžete za smrt mnoha lidí, zní z Německa. Kritika na UEFA vás zaskočí

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
uefa
Zdroj: OShuma/Shutterstock

V italském Bergamu se střetly v roce 2020 dva kluby fotbalové Ligy mistrů: španělská Valencia a mužstvo domácí Atalanty. V té době diváci nic netušili, ale krátce na to se toto místo stalo epicentrem koronaviru, kdy se nakazily tisíce fanoušků. Podobné obavy nyní panují i ze závěru evropského fotbalového šampionátu v Anglii. Informuje o tom agentura Reuters.

Tribunál stadionu se tak může těšit na velké počty natěšených fanoušků v londýnském Wembley. „Posledních 18 měsíců nás naučilo, že fanoušci jsou nedílnou součástí hry,“ přivítal rozhodnutí britské vlády o navýšení kapacity prezident Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) Aleksander Čeferin.

Ze strany UEFA je to nezodpovědné

Podle některých je tento postoj nezodpovědný. „Všichni víme, že je nutné se vyhýbat kontaktům a dodržovat určité hygienické předpisy, abychom nákazu jednoho dne překonali,“ naštval se během tiskové konference minulý čtvrtek Horst Seehofer, německý ministr vnitra za bavorskou Křesťansko-sociální unii (CSU).

Podle něj se totiž infekce rychle rozšíří, a to díky objímajícím se fanouškům. Světová zdravotnická organizace (WHO) zase informovala, že konkrétní případy už zaznamenaly Skotsko nebo Finsko.

Přitom podle informací sama UEFA vyhrožovala Mnichovu, že pokud na jaře uskuteční některá utkání, přijde o cenný status spolupořadatele, pokud na svůj stadion nepustí diváky. „Něco takového může být ale přece rozhodnuto jenom v součinnosti se zdravotnickými orgány,“ dodává německý ministr vnitra.

Podle agentury Reuters je ale na každé zemi, jak počty fanoušků na stadionech omezí. Například v budapešťské Puskás Aréně bylo na utkání Maďarska proti Portugalsku bezmála 60 tisíc lidí. V Itálii či Mnichově jejich počty omezili na 10 až 15 tisíc.

Angela Merkelová se také nechala slyšet, že země Evropské unie nedělají případná opatření dost rychle, a nepomáhají tak k pomalejšímu nárůstu počtu nakažených novými mutacemi. „UEFA zodpovídá za smrt mnoha lidí. Je to pro tento sport ostuda,“ řekl zdravotnický expert německé vládní sociální demokracie Karl Lauterbach.

Kritika je silná

Svaz se ale rozhodl, že z vlastní iniciativy nebude uskutečňovat žádné omezující kroky. „Konečné rozhodnutí o počtu diváků vždy náleží příslušným místním úřadům,“ odpověděl mluvčí organizace na dotaz agentury DPA.

Podle bavorského premiéra Markuse Södera, který stojí za omezením počtu fanoušků v Mnichově, by měl být sport radostí, ale mělo by se myslet i na bezpečnost. „Pro mě je to nepřijatelné. Zvýšit počet diváků tak náhodným způsobem, bez jakéhokoliv smyslu a účelu, kvůli kterému ale vzroste možnost šíření (viru) po celé Evropě,“ prohlásil.

Lékařský expert z UEFA tvrdí, že se nové vlně koronaviru dokážou spolehlivě bránit. Přesto nevylučuje, že dojde k lokálnímu nárůstu nově infikovaných onemocněním covid-19. „Právě tyto malé události nyní pohánějí šíření viru,“ míní Catherine Smallwoodová, expertka z WHO.

Autor: Ivan Glaser



Související články