Policie zatkla dětského fotbalového trenéra za rasismus. Urážel hráče na sociální síti

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
anglie reprezentace
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Nick Scott, který je fotbalovým trenérem, byl obviněný z rasismu, protože na svém účtu na Twitteru poukázal na neschopnost anglických hráčů, konkrétně Marcuse Rashforda. Informuje o tom deník Daily Mail.

Zpráva se na Twitteru objevila hned poté, co Anglie prohrála ve finále evropského šampionátu proti Itálii, když nezvládla pokutové kopy. Nick Scott ze začátku zapíral, že by takovou zprávu kdy vypustil do světa, a svedl ji na hackera, který se mu naboural do účtu.

Scott byl zadržen pro podezření z podněcování k rasové nenávisti

Tweet, který se objevil na internetu, se objevil nedlouho poté, co zápas skončil. Inspektor z policejní stanice ve Worcesteru k případu řekl: „Vyzýváme ostatní obyvatele, aby takové zprávy hlásili, a jsme rádi, že takové případy můžeme rychle vyřešit. Komunikujeme s fotbalovým svazem a máme i kontakty na místní fotbalové kluby. Takové chování se musí trestat.“

Tweet byl namířený proti Rashfordovi, který v důležitý moment neproměnil penaltu, která by Anglii posunula blíže k vítězství. Rashford se přitom kromě fotbalu angažuje také v charitativní činnost a bojuje proti chudobě. Daily Mail uvedl, že se Scott přiznat nechtěl.

Tvrdil, že tweet nikdy nezveřejnil a že mu byl jeho účet hacknut. Všiml si toho, až když se ráno probudil. Nakonec si nechal zavolat právníka, který ho bude v případu zastupovat. Policie samozřejmě prověřila jeho alibi, nechala si vytáhnout informace o jeho účtu na Twitteru.

Všichni hráči tmavé pleti neproměnili penalty

Hráčům Anglie se nepodařilo proměnit pokutové kopy poté, co o vítězi Eura nerozhodlo ani prodloužení. Bukayo Saka, Marcus Rashford a Jadon Sancho italského brankáře nepřekonali, a to nastartovalo nejen anglické fanoušky. Urážlivé komentáře a příspěvky se začaly objevovat na všech sociálních sítích.

Mnoho lidí, z jejichž účtu přišly rasistické komentáře, tvrdí, že jim účet napadnul hacker, a oni nic takového nenapsali, protože rasisté nejsou. Potvrzují to také rodinní příslušníci obviněných osob. Některé účty již byly kompletně smazány. Objevují se dokonce tweety staré několik měsíců, které hovoří o barvě pleti.

„Zprávy z celé Velké Británie se shromažďují na britské fotbalové policejní jednotce a metropolitní policii. V případě potřeby budou přidělené příslušným orgánům k dalšímu šetření,“ uvedl policejní mluvčí. Po prohře Anglie ve finále mistrovství Evropy se rasistické komentáře objevily hlavně od místních fanoušků, kteří by naopak měli vyjádřit týmu podporu.

Osoby napadající anglické hráče odsoudili také princ William nebo premiér Boris Johnson. Případ Scotta se nadále vyšetřuje, protože stále není jasné, jestli mu účet byl opravdu ukradnut, nebo si vymýšlí a sám tweet zveřejnil. Policie nabádá ostatní, aby nevhodné komentáře hlásili místním orgánům, kteří se jimi budou zabývat.

Autor: Raina Tomanová



Související články