Při sportování na venkovních hřištích je riziko nákazy koronavirem minimální

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
bezecka draha
Zdroj: Profimedia

Průzkum, který měl zjistit, kolik nakažených se objeví na venkovních hřištích, provedla Fotbalová asociace ČR (FAČR). Zapojilo se do něj 3248 klubů z osmi kolektivních sportů.

Průzkum se prováděl minulý týden. Na covid-19 bylo pozitivních 246 hráčů z celkového počtu 37 134 sportovců. Jen 25 z nich se nakazilo právě při tréninku, což je 0,07 % ze všech hráčů, kteří se do průzkumu zapojili.

Na venkovní hřiště pouze v omezeném počtu a v rozestupech

První týden uvolnění přinesl zajímavá čísla. Na venkovních hřištích se může pohybovat maximálně šest dvojic s desetimetrovými rozestupy mezi sebou.

„Stát nám podobná data doposud nebyl schopen předložit, tak jsme provedli vlastní průzkum. Výsledky nejsou pro nás překvapivé, podobná čísla vycházela také v jiných zahraničních studiích. Organizované tréninky na venkovních hřištích jsou bezpečné a pro děti v současné době nutné,“ stojí v tiskové zprávě Antonína Plachého, vedoucího úseku trenérů FAČR.

Valné většině sportovců, kteří se nakazili právě při trénincích, bylo již 18 let. Místem nákazy bylo ale jiné místo než hřiště. Nejčastěji to byla rodina.

Pro ČTK se o číslech vyjádřil Michal Ježdík, vedoucí sportovně metodické oblasti České basketbalové federace. „Jsme připraveni podobné výzkumy ve sportovním prostředí realizovat klidně každý týden, abychom měli přehled. Aktuální čísla jsme představili náměstkovi ministerstva zdravotnictví Martinu Havrdovi nebo hlavní hygieničce.“

Sportovní kluby bojují o umožnění kontaktních sportů alespoň ve dvaceti lidech.

Větší počet lidí na hřištích až od poloviny května

Více lidí na hřištích chce ministerstvo zdravotnictví povolit nejdříve od poloviny května. Musí být nakaženo maximálně 100 lidí na 100 000 obyvatel za celý týden. Jedná se o incidenční číslo.

Před pár dny nahradilo dřívější kritéria pro rozvolňování. Vláda ještě nedávno avizovala, že pokud se sníží počet hospitalizovaných osob pod 3 000, opatření se budou uvolňovat, ale postupně.

Při aktuálním vývoji by se tak mohlo stát na konci dubna. „Když jsme se jich ptali na důvody tohoto klíčového čísla, nebyli nám ho schopní vysvětlit. Přitom v Evropě se trénuje venku bez většího omezení. Bohužel jsme nedostali od ministra zdravotnictví jasné argumenty k tomu, proč jsou organizované tréninky venku nebezpečné,“ nechápe aktuální rozhodnutí o sportování venku Plachý.

„Máme k dispozici řadu studií od zahraničních kolegů, z nichž vyplývá, že při venkovním sportování ani přímý kontakt neohrozí bezpečnost hráčů.“

V jiných státech Evropy tak drasticky sportování děti a mládeže neomezují. Navíc nemají problém s trasováním, protože tréninky probíhají v uzavřených skupinách.

Autor: Raina Tomanová



Související články