Jedno malé pivo na zdraví. Dle vědců podporuje dobré trávení a správnou funkci střeva

od Veronika Holcová
2 minuty čtení
male pivo
Zdroj: Shutterstock

Stejně jako víno může mít i pivo pozitivní dopad na zdraví, pokud je konzumováno střídmě. Nová studie Vliv konzumace piva a nealkoholického piva na střevní mikroflóru publikovaná v časopise ACS‘ Journal of Agricultural and Food Chemistry přinesla zajímavé zjištění.

Pivo je nejkonzumovanější alkoholický nápoj na světě i v České republice. Dle dostupných informací, které píše i server iDNES, byla v České republice za rok 2019 spotřeba piva 188,6 litrů na osobu. Češi jsou tak celosvětově největšími konzumenty piva.

Studie o vlivu konzumace piva na střevní mikroflóru se účastnilo 22 zdravých mužů, kteří pili 330 ml nealkoholického piva (0,0 %) nebo alkoholického piva (5,2 %) denně během 4 týdnů sledování.

Po pivu se netloustne?

První zajímavostí je, že tato denní konzumace po dobu 4 týdnů nezvýšila tělesnou hmotnost a hmotnost tělesného tuku, což je neustále podnětem mnoha diskuzí, jestli pravidelná konzumace piva vede k zvyšování tělesné hmotnosti a tvoření takzvaného pivního pupku.

Nealkoholické a alkoholické pivo zvýšilo rozmanitost střevní mikroflóry, což bylo spojeno s pozitivními zdravotními výsledky a mělo tendenci zvyšovat aktivitu enzymu zvaného ALP (alkalická fosfatáza) ve stolici, což je marker funkce střevní bariéry, uvádí studie.

Střevu prospívá, mozku ne

Konzumace piva v mírném množství, ať už alkoholického či nealkoholického vede dle výsledku studie ke zvýšení rozmanitosti střevní mikrobioty, což je komplexní ekosystém lidského střeva a má široký vliv na metabolismus hostitele a jeho imunitní systém. Vědci tento efekt piva přisuzují především látkám z chmelu – polyfenolům.

Ovšem zásadní problém tohoto blahodárného nápoje je právě jeho obsah alkoholu, protože dlouhodobá konzumace alkoholu nenávratně poškozuje mozek. Způsobuje totiž jeho předčasné stárnutí, uvádí studie Asociace mezi spotřebou alkoholu a objemu šedé a bílé hmoty v Biobank UK, a prokazatelně způsobuje rakovinu, zejména rakovinu jícnu a rakovinu v oblasti hlavy a krku s konzumací alkoholu, uvádí další studie publikovaná v časopise Cancer Genetic and Epigenetics.

Alkohol zabíjí!

Světová zdravotnická organizace (World Health Organization, zkráceně WHO) upozorňuje, že na celém světě zemřou ročně 3 miliony lidí v důsledku škodlivého užívání alkoholu. To představuje 5,3 % všech úmrtí a celkově lze říci, že 5,1 % celosvětové zátěže nemocí a úrazů lze přičíst alkoholu, měřeno v letech života přizpůsobených zdravotním postižením.

V tomto případě je rozhodně lepší občas alkoholické pivo vyměnit za to nealkoholické. Pití nealkoholického piva může mít stejné či mnohem větší blahodárné účinky než pití jeho alkoholické podoby. Němečtí odborníci ve studii z roku 2004 potvrdili, že chmelový mok bez alkoholu může ochraňovat lidské srdce a pomáhá předcházet onemocnění oběhové soustavy.

Zdroj: ABC Publications, Nature, Science Daily, WHO, UPI, iDNES, Czech Sight

Autor: Veronika Holcová



Související články