Šéfkuchařka bez chuti: Už nikdy nespolkne jediné sousto, přesto miluje vaření a živí se jím

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kucharka
Zdroj: Shutterstock

Jmenuje se Loretta Harmes. Už více než šest let neměla v puse jediné sousto jídla. Kvůli své nemoci nedokáže potravu přijímat běžným způsobem. Ale i přesto, že sama nemůže ochutnávat, miluje vaření pro druhé a je slavnou kuchařkou.

Na Instragramu jí přezdívají šéfkuchařka bez chuti. Není to ale myšleno nijak zle. Označení, které jí lidé dali, je totiž doslovné. A kupodivu, i když sama jídlo nejí, výsledky, které představuje svým zákazníkům v restauracích, jsou dokonalé.

Kromě toho, že je Loretta výjimečným člověkem, který se dokázal vyrovnat se svými problémy, je také někým, kdo si v životě prošel šíleným utrpením. Až po dlouhých letech lékaři přišli na to, co ji vlastně skutečně trápí.

Vaření milovala odmalička

Podle příběhu zveřejněného na BBC se už v 11 letech věnovala vaření každý druhý večer. Její matka pracovala dlouho do noci, a ona tak měla na starosti přípravu večeře pro rodinu. Později díky tomu vyhrála na škole kulinářskou soutěž.

Jenže asi v patnácti u ní začaly problémy s anorexií. I když je po roce překonala, zhruba o dva roky později si začala stěžovat, že jí po každém jídle bolí žaludek, a někdy i týden nešla na záchod.

Lékaři i rodina to považovali za psychické problémy

Když Loretta začala odmítat jídlo s tím, že je jí po něm vždy strašně špatně, rodina si myslela, že se opět uchýlila k anorexii. Proto konzultovala její stavy i s odborníky. Ti ani po několika vyšetřeních nepřišli na nic, co by ji při konzumaci jídla mělo omezovat.

Mladá dívka ale přesto pět let trpěla. Kdykoli do sebe dostala nějakou potravu, bolesti ji upoutaly na několik hodin na lůžko, nemohla se hnout, měla křeče při vylučování.

Až konečně po dlouhé době jedno vyšetření ukázalo, kde je skutečný problém. Loretta trpí nemocí zvanou Ehlers-Danlův syndrom. Ten způsobuje částečnou parézu žaludku, který není schopen přijímat potravu ani tekutiny.

Život s hadičkou v nose

Od té doby žije Loretta bez jídla a pití. Nosem je jí do těla zavedena hadička, kterou dostává speciální roztok přímo do krve. Tak je možné její tělo vyživovat, ale zároveň jí nic neprochází střevy ani žaludkem.

Každý den s sebou Loretta všude nosí těžký pytlík s tekutinou, která se jí během osmnácti hodin postupně uvolňuje do těla. Na noc se tato umělá strava odpojí a ráno začíná vše nanovo.

Přestože sama už jíst ani pít nemůže, láska k vaření ji neopustila. Dokonce jí pomohla vyrovnat se s mnoha psychickými problémy. „Podle svých slov žena miluje hostit lidi v restauracích, a ještě více vařit pro svou rodinu, která pro ni v těžkých chvílích udělala maximum,“ píše na svých stránkách Daily Mail.

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články